|
|
|
A CSÍRÁK IGAZI SUPERFOODOK, KONCENTRÁLT TÁPANYAGFORRÁSOK, ÍGY EGÉSZ ÉVBEN, DE KÜLÖNÖSEN AKKOR IS NAGYON HASZNOSAK, AMIKOR KEVESEBB FRISS ZÖLDSÉG ÉRHETŐ EL A BOLTOK POLCAIN. RÁADÁSUL HATALMAS ÉLMÉNY A FELNŐTTEKNEK ÉS A GYEREKEK SZÁMÁRA IS, AMIKOR LÁTHATJÁK A KIS MAGOKBÓL KIBÚJÓ NÖVÉNYEKET FEJLŐDNI. OTTHON TERMESZTÉSÜK PEDIG OLYAN POFONEGYSZERŰ, HOGY MÉG A LEGKISEBBEK IS ELBOLDOGULNAK VELE.
|
BIOZÖLDSÉG ESSZENCIÁK OTTHON FILLÉREKBŐL
|
Minden növényre igaz, hogy a növekedési szakaszuk legelején a legmagasabb a tápanyagtartalmuk. A csírák gyakorlatilag a végső, kifejlett növények esszenciáját tartalmazzák, a bennük található pozitív élettani hatással rendelkező vegyületek ilyenkor még ugyanis koncentrált formában vannak jelen.
Így nagyobb mennyiséget tudunk egyszerre megenni a növényekből, mivel egy szendvicsre sok kis növénykezdemény kerül, ezzel gyors és tápláló vitamin-, ásványianyagforrást biztosítva a szervezetünknek.
Ráadásul, ha otthon termesztjük őket még jóval olcsóbbak is, hiszen csak néhány evőkanál mag szükséges egy nagy adag csíra elkészítéséhez.
|
5 +1 ÉRV A CSÍRAFOGYASZTÁS MELLETT
|
1.) VITAMIN- ÉS ÁSVÁNYI ANYAG SZUPERKONCENTRÁTUMOK
|
|
|
|
|
Nem ritka, hogy a nem kellően változatos étrend miatt ásványi anyagokból, vitaminokból hiányt szenved a szervezetünk. A csírák nagy mennyiségben tartalmaznak vitaminokat (A-, E-, C-, valamint B-vitaminokat), ásványi anyagokat és nyomelemeket, ezért fontos kiegészítői az egészséges étrendnek.
|
2.) JAVÍTJÁK AZ EMÉSZTÉST
|
Tele vannak hasznos enzimekkel, rostokkal, javítják az anyagcserét, az áztatás miatt pedig alacsonyabb a fitinsav tartalmuk, így az ásványi anyagok jobban fel tudnak szívódni belőlük az emésztés során.
|
3.) TELE VANNAK EGÉSZSÉGVÉDŐ VEGYÜLETEKKEL
|
A fitonutriensek a növényekben található olyan hasznos vegyületek, melyek a növények egészségéért és épségéért felelnek, emellett pedig az emberi szervezetben is jótékony hatást fejtenek ki (pl. a brokkoli csírában található glükorafanin a szervezetben szulforafánná alakul, mely erősen daganatellenes hatású).
|
25-30%-ban könnyen emészthető fehérjét tartalmaznak, nagyon jó az aminosavprofiljuk. A napraforgómagban például megtalálható minden esszenciális aminosav, amire az emberi szervezetnek szüksége van.
|
5.) FELDOBNAK BÁRMILYEN FOGÁST
|
A csírák nem csak ízletesek, de nagyon szépek is, így bármilyen ételt különlegessé varázsolnak. Attól függően, hogy milyen ízre vágyunk vagy éppen milyen egészségügyi problémát szeretnénk velük megoldani, használjuk őket gyakran és változatosan.
|
Tehetjük saláták, szendvicsek, mártogatósok tetejére, díszíthetjük velük a főételeket, de dobhatjuk turmixokba is, hogy felturbózzuk a tápanyagtartalmat.
|
+ 1 ÉRV: ABSZOLÚT DIÉTÁSAK!
|
A kikelt magocskáknak ugyanis nagyon alacsony a kalória-, viszont magas a hasznos tápanyagtartalmuk, így az életmódváltásnak abszolút hasznos elemei lehetnek.
|
|
Arról, hogy miért érdemes tápanyagdús növényi élelmiszereket fogyasztani, ha szeretnénk karcsúak és egészségesek maradni, itt olvashatsz.
|
MINDEN MAG ALKALMAS CSÍRÁZTATÁSRA?
|
Fontos tudni, hogy nem minden mag alkalmas a csíráztatásra, a feldolgozott, vegyszerezett (csávázott) vetőmagok, illetve a főzelékbe szánt lencse nem erre a célra valóak, nem lesz belőlük salátára való csíra, így figyeljünk arra, hogy csak kizárólag biominősítésű, vegyszermentes, kifejezetten csíráztatásra szánt és előkészített magokat használjunk.
|
|
|
|
|
|
Az otthon termesztett csírákat naponta csupán kétszer kb. 1 perces művelet gondozni, ráadásul pofon egyszerű is.
|
Fontos, hogy kifejezetten erre a célra alkalmas edényt használj, melynek szűrővel ellátott fedője biztosítja, hogy naponta kétszer könnyedén, gyorsan át tudd öblíteni a magokat, és hogy a két öblítés között a magok megfelelően tudjanak szellőzni (elkerülve ezzel a nem kívánatos penészedést, rothadást).
|
|
|
|
|
A BiOrganik szűrőfedővel ellátott csíráztató edényében egy nagyobb adag csírát is el tudsz készíteni, ami jó pár napig biztosítja az extra tápanyag- és vitaminforrást Neked és a családod számára is.
|
TIPP: Figyelj arra, hogy a csíráztató edényt ne tedd nagyon meleg helyre például radiátor vagy tűző nap közelébe, mert az edényben kialakuló túl magas páratartalom miatt beindulhat a magok rothadása, penészesedése.
|
|
|
|
|
|
Először is indulásként mérd ki a megfelelő csíramag mennyiséget, és rakd bele a BiOrganik csíráztatóedénybe. (magok méretétől függően kb. 1-2 evőkanál)
Töltsd fel az edényt langyos vízzel, majd éjszakára áztasd be a magokat. Ha nappal végzed ezt a műveletet, takard le az edényt, hogy a magok sötétben legyenek, mint ha csak a földben növekednének.
|
TIPP: Fontos, hogy a víz langyos legyen, tehát ne legyen túl meleg, nehogy leforrázd a magokat, de ne legyen túl hideg sem, mert az lelassítja a csírázást, így tovább tart a folyamat!
|
Mennyi ideig kell pontosan áztatni?
|
Ez a magok méretétül függ. Kisebb magok esetén (pl. mustár-, retekcsíra) 4-6 órán keresztül, míg nagyobbak (pl. lencsecsíra) esetén akár 12 órán át is szükséges áztatni.
|
|
|
|
|
Ha szereted a pikáns és enyhén csípős ízeket, akkor próbáld ki a retekcsírát! Kikelve gyönyörű szép, élénk zöld színű, jól mutat saláták, szendvicsek, krémlevesek (pl. brokkoli krémleves), vagy akár tészták, pizzák tetején is. Vértisztító, vérkeringést javító, vízhajtó, fertőtlenítő hatású, megfázás idején kitisztítja az orrot, és még a pattanások ellen is jó, szépíti a bőrt!
|
|
|
|
|
|
2. lépés: Másnap átmosás és lecsepegtetés
|
A megadott áztatási idő leteltével engedj tiszta langyos vizet az edénybe, majd öblítsd át vele a magokat, öntsd ki az edényből a vizet.
Ezután forgasd úgy a palackot, hogy a magok megfelelően rátapadjanak a palack belső oldalára, így szabadon kapnak levegőt és fényt.
Helyezd el a palackot lefelé fordítva 45 fokos szögben (egy tálban vagy például az edényszárítón), hogy a felesleges víz ki tudjon csöpögni, és hogy a magok megfelelően szellőzhessenek.
|
3. lépés: Öblítés 3-4 napon át (reggel és este)
|
Naponta 2x – reggel és este – engedj langyos vizet az edénybe, öblítsd át benne a magokat, ezután öntsd ki a szűrön át a felesleges vizet, majd helyezd vissza az edényt 45 fokban.
|
|
Öblítéskor eltávozik a magok által létrehozott melléktermék, salakanyag, így a víz kissé zavaros lehet. A 3-4. naptól, ha feltöltöd teljesen vízzel a Biorganik csíráztatóedényt, és lecsavarod a tetejét, akkor a felesleges magokat, amik nem csíráztak ki, ki tudod egyszerűen önteni, így a végén tisztább csirákat kapsz.
|
Pár nap múlva – csíramagtól függően – lehet is szüretelni. A csírákat frissen is fogyaszthatod, de ha megszárítva (ne legyenek vizesek) légmentesen zárható üvegedénybe teszed őket, pár napig a hűtőben is elállnak.
|
KINEK NEM AJÁNLOTT CSÍRÁZTATNI?
|
A nyers csírák legfőképpen a hőkezelés hiánya miatt nem ajánlott kismamák, kisgyermekek, idősek és legyengült immunrendszerűek számára.
Ha gondosan odafigyelünk a higiéniára, jó minőségű magokat szerzünk be és nincs ellenjavallat a fogyasztásukra (lsd: fentiek), akkor viszont nem valószínű, hogy például baktériumfertőzés miatt aggódnunk kell. A csírákon megjelenő fehér szőröktől sem kell tartani (a fehér penész igen ritka), ezek csak gyökérszőrök, melyeken keresztül a növény felveszi a vizet és a tápanyagokat. Ha viszont (általában fekete vagy zöld színű) penészt látunk rajta, illetve kellemetlen a csírák szaga, akkor ne fogyasszuk el.
A megfelelő higiénia érdekében figyelj arra oda, hogy használat után mindig alaposan mosd el a Biorganik csíráztatóedényt, legyen teljesen tiszta, mielőtt a következő adagot elkészíted!
|
|
|
|
|
|
Iratkozz fel a hírlevelünkre, ahol további exkluzív információkat és folyamatosan megújuló kedvezményes extra kuponkódokat biztosítunk Neked!
|
|
|
|
|
|