|
|
|
EGYRE TÖBBEN VAGYUNK TUDATÁBAN ANNAK, HOGY AZ ÉLELMISZEREK SZÁMOS OLYAN VEGYI ANYAGOT TARTALMAZHATNAK, AMELYEK KÁROSAK LEHETNEK AZ EGÉSZSÉGRE. EMIATT AZ EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁSRA VALÓ TÖREKVÉS RÉSZEKÉNT EGYRE TÖBBEN VÁLASZTJÁK A BIO ÉLELMISZEREKET. EBBEN A CIKKÜNKBEN ARRÓL ÍRUNK NEKED, MIÉRT LEHET ELŐNYÖS, HA ORGANIKUS ALAPANYAGOKAT HASZNÁLSZ A KONYHÁDBAN, ÉS MILYEN KUTATÁSOK IGAZOLJÁK ENNEK TÉNYÉT.
|
Mit is jelent az pontosan, hogy valami bio?
|
A „bio” jelző használata, mint minden Európai Uniós tagállamban, Magyarországon is szigorú szabályokhoz kötött. Ezek jelenleg az Európai Parlament és a Tanács (EU) 2018/848 (V.14.) rendelete, valamint a hozzá kapcsolódó végrehajtási rendeletek, illetve ezt egészíti ki itthon a Vidékfejlesztési Minisztérium 34/2013. (V.14.) rendelete. (1)
Ezek alapján az ökológiai növénytermesztés során a legfontosabb alapkövetelmények:
|
|
• A genetikai módosítástól való (GMO) mentesség • A vetőmagok biogazdálkodásból való származása • A tápanyagpótlásra (pl. ásványi anyagok) és növényvédő szerként (pl. réz, kén, olajok) csak az EU biorendeletek pozitív listáin felsorolt anyagok használhatóak (műtrágya és mérgező anyagok pl. rovarölőszerek vagy más káros anyagok nem, csak szerves eredetű anyagok) • A növénytermesztésnek pedig talajt gazdagítónak kell lennie (vetésforgót kell alkalmazni, hogy egymás után ne kerüljenek egy területre olyan növények, melyek ugyanazt a kártevőt vonzzák)
|
A feldolgozott ökológiai élelmiszerek esetén pedig előírás, hogy:
|
|
• Ökológiai összetevőkből kell állniuk • Az előállítás során az élelmiszeriparban általánosan alkalmazható mikroorganizmusok, enzimek, természetes ízesítők, ivóvíz és só alkalmazhatóak • Csak az EU rendeletek listáján szereplő adalék- és segédanyagok adhatóak hozzájuk • Ionizáló sugárzás, génmódosított élőlények és származékaik, valamint tartósítószerek, ízfokozók, szintetikus színezékek, állományjavítók stb. és bármelyikük közreműködésével készült összetevők, segédanyagok stb. alkalmazása azonban tilos.
|
Összefoglalóan tehát a bio élelmiszerek gyakorlatilag mentesek azoktól a káros anyagoktól, amelyeket az ipari élelmiszer-termelés során használnak. Sok száz okot tudnánk felsorolni, ami miatt érdemes minősített bio alapanyagokat választani, mi most ezek közül kiemeltük a legfőbb érveket, ami a bio élelmiszerek mellett szólnak.
|
1.) KÁROS NÖVÉNYVÉDŐ SZEREK CÉLZOTT HASZNÁLATÁTÓL MENTESEK
|
|
|
|
|
Az egyik legfontosabb előnye a minősített bio élelmiszerek fogyasztásának, hogy a termesztésük során nem használnak génmódosítást és káros növényvédő szereket. Kutatások is azt igazolják, hogy az ipari élelmiszer-termelés során alkalmazott műtrágyák, rovarölőszerek és egyéb vegyi anyagok hosszú távon káros hatással lehetnek az emberi szervezetre. (2)
Bár a biogazdálkodási módszerek tiltják a szintetikus növényvédő szerek használatát, azonban meg kell jegyezni, hogy még így sincs 100%-os védelem, mivel a termények valamilyen szinten ki lehetnek téve a talajban már jelen lévő vegyszereknek, a szomszédos gazdaságokból származó peszticideknek, illetve légköri szennyezettségnek (3). Mindennek ellenére vizsgálatok alapján a biotermékek gyakori fogyasztása lényegesen alacsonyabb növényvédőszer kitettséggel jár. (4)
|
2.) AZ EGÉSZSÉGRE GYAKOROLT POZITÍV HATÁSOK
|
A jelentősen kevesebb káros anyagnak köszönhetően a bioélelmiszerek fogyasztása csökkentheti többek között az allergiás megbetegedések, valamint a túlsúly és az elhízás kockázatát, bár az is igaz, hogy általában a bioélelmiszerek fogyasztói eleve egészségesebb életmódot folytatnak.
Az állatkísérletek azonban azt támasztják alá, hogy az ökológiai, illetve a hagyományos termelésből származó, azonos összetételű takarmányok különböző módon hatnak a fejlődésére. (2)
|
3.) MAGASABB TÁPANYAGTARTALOM
|
A bioélelmiszerek tápanyagtartalmát vizsgáló kutatások eredményei eltérőek a talajtakaró és az ökológiai gazdálkodás érettségének különbözőségei miatt (milyen régóta folyik ott biogazdálkodás), illetve a tápanyagtartalom is gazdálkodónként és évről évre változik.
Összességében azonban számos tanulmány áttekintése azt mutatja, hogy a biofajták lényegesen több C-vitamint, vasat, magnéziumot, foszfort és jellemzően több fontos fitokemikáliát (antocianinokat, flavonoidokat és karotinoidokat) tartalmaznak, mint a hagyományosan termesztett társaik. (2) Ennek oka, hogy a biotermesztés során a talajt szerves anyagokkal táplálják, amelyek elősegítik a növények tápanyagfelvételét.
|
Egy másik előnye a bio élelmiszereknek az, hogy segítenek óvni a környezetet. Az ökológiai és a hagyományos gazdálkodást összehasonlító tanulmányok többsége azt mutatta, hogy az ökológiai gazdálkodás kevesebb negatív hatást gyakorol a környezetre.
Az ökológiai gazdaságokban általában magasabb a talaj szervesanyag-tartalma és kisebb a tápanyagveszteség (nitrogénkimosódás, nitrogén-oxid- és ammónia-kibocsátás) területegységenként. (5)
Az ökológiai gazdálkodásban a termelés azonban egyúttal munkaigényesebb, illetve a gyomirtó szerek, peszticidek és egyéb vegyszerek nélkül a hozam általában kisebb is, ezért a bio élelmiszerek ára valamivel magasabb, mint a hagyományos élelmiszereké.
|
5.) EGYSZERŰEN FINOMABBAK
|
Sokan azt tapasztalják, hogy a bio élelmiszereknek jobb az íze, mint a hagyományos élelmiszereké. Ez valószínűleg azért van, mert a biotermesztés során a növények természetesebb körülmények között nőnek, így jobb ízűek és illatosabbak.
|
Próbáld ki a receptjeinket!
|
BiOrganik oldalán számos receptet találsz, amivel kipróbálhatod a garantáltan 100% növényi alapú és javarészt organikus gazdálkodásból származó alapanyagokat is.
|
|
|
|
|
Mi a biztosíték arra, hogy egy növényi alapú élelmiszer valóban bio?
A bizalom a mai világban egy egyre fontosabb tényező, nincs ez másképpen az élelmiszerek világában sem. De miből tudod valamiről biztosan, hogy tényleg bio?
Magyarországon az EU-s szabályok betartását erre szakosodott szervek látják el, ezek közül az egyik a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.
„Ökológiai jelöléssel és az „Ellenőrizte: HU ÖKO-01 (Biokontroll)” jelzéssel (címkén, bizonylaton stb.) csak azok a mezőgazdasági termékek, élelmiszerek és takarmányok láthatók el, amelyeket az Alap-feltételrendszer betartásával és a Biokontroll ellenőrzése mellett állítottak elő és forgalmaztak.
|
Miért ajánljuk Neked a BiOrganik termékeinket?
|
Ha Tőlünk vásárolsz, biztonságot kapsz! Egyrészt termékeink garantáltan vegán alapanyagokból készülnek, nyomokban sem tartalmaznak állati eredetű összetevőt, másrészt csak és kizárólag ellenőrzött, megfelelő engedélyekkel rendelkező forrásból származó alapanyagokat használunk. Ha van rá lehetőség magyar termelőktől szerezzük be őket.
|
|
|
|
|
|
A BIORGANIK MÁRKAJELZÉSSEL AZ ÖKOLÓGIAI GAZDÁLKODÁSBÓL SZÁRMAZÓ TERMÉKEINKET LÁTTUK EL.
|
|
|
|
|
A minősítését és ellenőrzését a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. végzi, mely termékeken a HU-ÖKO-01 nemzetközi jelzés szerepel. Büszkék vagyunk arra, hogy vásárlóinkat széles választékkal tudjuk kiszolgálni, ellenőrzött, kiváló minőségű bio és egyben vegán termékekkel is.
|
|
|
|
|
|
|
Iratkozz fel a hírlevelünkre, ahol további exkluzív információkat és folyamatosan megújuló kedvezményes extra kuponkódokat biztosítunk Neked!
|
Hivatkozások: (1) Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. Tanúsítási programja (2) Mie, A., Andersen, H. R., Gunnarsson, S., Kahl, J., Kesse-Guyot, E., Rembiałkowska, E., ... & Grandjean, P. (2017). Human health implications of organic food and organic agriculture: a comprehensive review. Environmental Health, 16 (1), 1-22. (3) Pandey, J., & Pandey, U. (2009). Accumulation of heavy metals in dietary vegetables and cultivated soil horizon in organic farming system in relation to atmospheric deposition in a seasonally dry tropical region of India. Environmental monitoring and assessment, 148, 61-74. (4) Curl, C. L., Beresford, S. A., Fenske, R. A., Fitzpatrick, A. L., Lu, C., Nettleton, J. A., & Kaufman, J. D. (2015). Estimating pesticide exposure from dietary intake and organic food choices: the Multi-Ethnic Study of Atherosclerosis (MESA). Environmental Health Perspectives, 123(5), 475-483. (5) Tuomisto, H. L., Hodge, I. D., Riordan, P., & Macdonald, D. W. (2012). Does organic farming reduce environmental impacts? – A meta-analysis of European research. Journal of environmental management, 112, 309-320.
|
|
|
|
|
|