|
|
|
A REGGELI AZ EGYIK LEGFONTOSABB ÉTKEZÉS, AMI MEGHATÁROZZA A NAPOD ENERGIASZINTJÉT ÉS A TELJESÍTMÉNYEDET. A KÁSa KIVÁLÓ VÁLASZTÁS REGGELIRE, SŐT UZSONNÁRA ÉS EDZÉS ELŐTT IS, MERT FELTÖLTENEK ENERGIÁT ADÓ MINŐSÉGI SZÉNHIDRÁTTAL ÉS MIKROTÁPANYAGOKKAL. HA MÁR UNOD A HAGYOMÁNYOS ZABKÁSÁT, EBBEN A CIKKBEN BEMUTATJUK NEKED AZ EGÉSZSÉGES, VILLÁMGYORS KÁSAOPCIÓKAT, MELYEKET AKÁR PÁR PERC ALATT IS ELKÉSZÍTHETSZ.
|
Ismerd meg a különböző gabonaféléket és azok egészségügyi előnyeit, hogy mindig változatos és tápláló kásákat varázsolhass az asztalodra!
|
MIBŐL KÉSZÜLHET A ZABON TÚL MÉG KÁSA? FŐ A VÁLTOZATOSSÁG!
|
Az egészséges és teljes értékű táplálkozás alapja a változatosság, ez igaz a gabonafélékre is, ezért ne ragadj le a zabkásánál! Bár nagyon egészséges, de egy idő után egyhangúvá válhat, ráadásul így nem tudod élvezni a többi gabonaféle számos egészségügyi előnyét.
|
A BiOrganik natúr, adalékanyagmentes kásáit nem kell főznöd, mivel a szemek már hőkezelve vannak, de ugyanúgy tartalmazzák az értékes tápanyagokat, mint az egész gabonaszemek.
|
|
|
|
|
Ha változatosságra és szép bőrre vágysz, próbáld ki a kölesből készült kását! A kölesben lévő kovasav hozzájárul a szervezet természetes kollagéntermeléséhez, kiváló forrása további ásványi anyagoknak (pl. vas, réz, mangán), ráadásul még B-vitaminokkal is feltölt. Kalóriatartalma alacsony, azonban gazdag rostokban, ezért órákra eltelít, ideális bármilyen diétában, tisztítókúrában. Ráadásul gluténmentes is, gyomorbarát, nem puffaszt.
A klasszikus köleskásához a kölest egészben is megfőzhetjük vag előtte le is darálhatjuk, akkor gyorsabban elkészül, de ilyenkor a szénhidrátok is gyorsabban szívódnak fel belőle. Ehhez a kölest érdemes átmosni, megszárítani és megdarálni, majd ezután lehet főzni. Ha pedig kókusztejjel, bio citromlével és a héjával kombinálod, akkor kihűlve kísértetiesen hasonlít a túrókrém ízére és állagára.
Ha gyors megoldást keresel, akkor válaszd az instant köleskását, így nem kell főznöd a kölest, hiszen a szemek már hőkezelve vannak, csak forró vízzel vagy növényi tejjel kell felöntened, és pár perc alatt készen is van a tápláló kása, aminek a receptjét ennek a cikknek a végén találod!
|
 |
Rizs, a könnyen emészthető opció
|
A rizskása könnyen emészthető és jól kombinálható a különböző ízekkel. Remek gluténmentes alternatívája a darakásának. Választhatod a teljes kiőrlésű barna rizst is, amely további rostokkal és tápanyagokkal gazdagítja a kásádat.
A rizst érdemes beáztatni, átmosni, majd megszárítani és darálóban pulzálva addig kell darálni, amíg megfelelő állagú nem lesz. Ezután kb. 2,5x-es mennyiségű kókusztejjel és egy kis Naturmind édesítővel 10-12 perc alatt készre kell főzni. Ha meghagyjuk egészben a rizsszemeket, tejberizst kapunk, annak a főzési ideje kicsit tovább tart.
Ha gyors megoldást keresel, akkor a Naturmind és BiOrganik instant rizskásákkal ez eseteben is jelentősen le tudod csökkenteni az elkészítési időt 2-3 percre, kókusztejjel kombinálva pedig a darakása ízvilágát és állagát idézheted vele.
Próbáld ki az almáspite barna rizskása vagy a kávés barna rizskása receptünket is!
|
Hajdina, az ásványi anyag- és antioxidánsbomba
|
A hajdinából is készíthető kása, ami valójában egy álgabonaféle, azaz pszeudocereália, magját magas keményítőtartalma miatt a gabonafélék helyettesítésére használják. Könnyen emészthető fehérjében, ásványianyagokban (pl. vas, réz, magnézium, mangán, foszfor, cink) és a gabonafélékhez hasonlóan B-vitaminokban gazdag.
A hajdina a benne lévő chiro-inositol vegyületnek köszönhetően képes szabályozni a vércukorszintet, ezért inzulinrezisztencia, cukorbetegség esetén a fogyasztása különösen ajánlott. Gazdag rutinban is, egy olyan antioxidánsban, amely csökkenteni a magas vérnyomás, a szívbetegség kockázatát.
Ha nem annyira szereted a hajdina ízét, picit megpiríthatod főzés előtt serpenyőben. Előtte azonban érdemes beáztatni egy éjszakára és utána pirítás előtt átmosni, majd megszárítani. Főzés után (kb. 10 perc) egészben is hagyhatod a szemeket vagy le is turmixolhatod kicsit az egészet. Jól passzol hozzá ízben például a kakaó.
Ha gyors megoldást keresel, akkor most is válaszd a BiOrganik hajdinakását, mert pillanatok alatt elkészül, csak forró vízzel/növényi tejjel kell felöntened és tetszés szerint ízesítened!
|
 |
Quinoa, a kiemelkedő fehérjeforrás
|
A quinoa nemcsak az álgabonafélék, de a növényi eredetű élelmiszerek között is egyedülálló a kiváló aminosavprofilja miatt. Ideális fehérjeforrás vegetáriánusok és vegánok számára is. Emellett a quinoát magas rost-, vas- és folsavtartalma is kiemelkedővé teszi.
A quinoát is érdemes beáztatni, átmosni az antinutriensek és a magokon lévő szaponintartalom (annak keserű íze) miatt. Nagyjából 15 perc alatt megfő, gyakorlatilag bármilyen növényi tejjel kombinálható, viszonylag semleges íze miatt bárhogyan jól ízesíthető.
|
Zab, a klasszikus reggeli
|
Természetesen a zab is kiváló reggelire, hiszen szintén remek összetett szénhidrátforrás, tele van vassal, csökkentheti a koleszterinszintet a benne lévő béta-glükán miatt. Ha törekszel a gluténmentességre, akkor válassz biztosan gluténmentes változatot a keresztszennyeződések (búza) elkerülése miatt!
Ha problémád van a zab emésztésével, próbáld ki, hogy sütőben (160 fok 15 perc) kicsit meg is pirítod az egész zabszemeket főzés előtt és minimum ötszörös mennyiségű vagy annál több folyadékkal készíted el a kásádat.
A BiOrganik natúr zabkása jó választás akkor is, ha nincs időd főzni, mert a hőkezelt szemeket elég forró növényi tejjel felönteni és ízesíteni.
Próbáld ki a pink céklás zabkása, a dupla csokis overnight zabkása, a chai latte kása vagy a málnás kakaós sült zabkása receptünket is!
|
|
|
|
|
TÉNYLEG FONTOS A REGGELI?
|
Röviden a válasz, hogy a többség számára ajánlott, igen, ha nem is a kora reggeli órákban. Egyik korábbi cikkünkben már írtunk arról, miért nem feltétlenül szerencsés, ha teljesen kihagyjuk a reggelit, azt azonban mindenképpen érdemes megválasztanunk, hogy mit és mikor fogyasztunk. A túl hosszú időn át tartó szénhidrátmegvonás ugyanis sokaknál stresszként és annak kellemetlen tüneteivel jelentkezik. Ha azonban elfogyasztunk egy minőségi reggelit vagy legalább egy smoothiet, jobban indulhat a napunk.
Ha diétázunk vagy egyszerűen csak szeretnénk egészségesebben élni, akkor igyekezzünk kerülni a zsírdús és erősen feldolgozott szénhidrátokban gazdag reggeliket, mint például a tojásrántotta, melegszendvics, péksütemények, mert a reggeli órákban megterheli a májat és nem tudja elvégezni a méregtelenítő feladatát. Ráadásul ezek az ételek lassítják az anyagcserét és sok felesleges plusz kalóriát tartalmaznak, ami nem kedvez a súlykontrollnak.
|
 |
Sportolás előtt különösen fontos a szénhidrátraktárak (glikogénraktárak) feltöltése, mert az izmaink, sőt minden sejtünk számára a minőségi szénhidrát az elsődleges energiaforrás. Edzés előtt 1-1,5 órával egy kása elfogyasztásával energiához jut a szervezeted, így jobban fogod bírni az edzéseket.
|
A kásák kiváló választások a gyerekek számára is reggelire vagy uzsonnára, de érdemes számukra is változatossá tenni, készíthetjük például sütőformában a sült zabkását, valamint gyümölcsökből, kekszfélékből formázhatunk is kreatívan bármit a kásák tetejére, így még szívesebben elfogyasztják az egészséges reggelit.
|
|
|
|
|
Válaszd a BiOrganik alapanyagokból készült kásákat és élvezd az egészséges étrend számtalan előnyét!
|
|
|
|
|
Hivatkozások: (1) Scarborough, P., Clark, M., Cobiac, L., Papier, K., Knuppel, A., Lynch, J., ... & Springmann, M. (2023). Vegans, vegetarians, fish-eaters and meat-eaters in the UK show discrepant environmental impacts. Nature Food, 4(7), 565-574. (2) https://www.ksh.hu/stadat_files/mez/hu/mez0066.html (3) Barnard, N. D., Alwarith, J., Rembert, E., Brandon, L., Nguyen, M., Goergen, A., ... & Kahleova, H. (2022). A Mediterranean diet and low-fat vegan diet to improve body weight and cardiometabolic risk factors: a randomized, cross-over trial. Journal of the American Nutrition Association, 41(2), 127-139.
|
|
|
|
|
|