|
|
|
A testet felmelegítő és az egészséget támogató alapanyagok a legtöbb kultúrában jelentős szerepet játszanak a táplálkozásban, különösen a hidegebb hónapokban. Ezek az alapanyagok nemcsak a hőt biztosítják, hanem számos jótékony hatással is bírnak a szervezetre. Mindegyiket felsorolni szinte lehetetlen küldetés lenne, de íme néhány fontos alapanyag, amelyek segíthetnek a test felmelegítésében és az egészség megőrzésében.
|
1.) Egészség-támogató és melengető fűszerek
|
|
|
|
|
A kurkuma nem csak a testet melegíti fel, de közismerten gyulladáscsökkentő hatású is. A fahéj pléldáúl erős antibakteriális szer, a gyömbér pedig természetes hőmérsékletemelő, amely serkenti a vérkeringést, támogatja az emésztést, és az immunrendszert is erősíti. Egy 2018-as tanulmány arra az eredményre jutott, hogy a nők testhőmérséklete a gyömbértea elfogyasztását követően mindössze 10 perccel megemelkedett, és a gyömbér hosszabb ideig tartotta őket melegen, mint más forró italok. A burgonya barátja a kömény, amely segíti az emésztést és felmelegíti a testet, ráadásul igen gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban. Erős hőmérsékletemelő és vérkeringést serkentő hatással bír a cayenne-i bors is. Utóbbi a kardamomra is igaz, talán nem véletlen, hogy a téli teafűszer-keverékek gyakran tartalmazzák a fahéj-kardamom kettősét. Megemlíthetjük még a csillagánizst, amely támogatja a légúti rendszer és az immunrendszer egészségét, és ne felejtsük el a fokhagymát se, amely jót tesz a vérkeringésnek, baktérium- és vírusölő hatású. Mit készíts belőle? Gyömbért nem csak egészben vagy porrá őrölve fogyaszthatsz. A pácolt gyömbér a közkedvelt sushi egyik elengedhetetlen kísérője. Ha pedig az édesebb ízeket részesíted előnyben, jöhet egy fahéjas finomság.
|
|
2.) Ezekből a hüvelyesekből egyél sokat télen
|
A lencse jó választás. Gazdag fehérjében és rostban, amely hosszú távon biztosít energiát és támogatja az emésztést. Vörös és barna változatban is érdemes fogyasztani, de ha inkább valami máshoz nyúlnál, akkor ajánljuk a csicseriborsót. Melegítő hatású, tele van értékes tápanyagokkal, mint a fehérje, a vas és a B-vitaminok. Mit készíts belőle? Ha melengető ételre vágysz, próbáld ki ezt a kókuszos csicseriborsó curryt! Lencséből pedig ilyen finom lencsegulyást készíthetsz.
|
3.) Gabonafélék a hideg hónapokra
|
A kasmír rizs nem a legismertebb rizsfajta, pedig különösen tápláló, és segít fenntartani a test hőmérsékletét. A quinoát gabonaként alkalmazzuk az ételekben, pedig valójában egy parajféle. Magas fehérjetartalommal rendelkezik és ásványi anyagokban gazdag, melegíti és energiát is ad a szervezetnek. Mit készíts belőle? A quinoa sokoldalúbb alapanyag, mint gondolnád. Tartalmas saláták alapanyaga is lehet, használhatod köretként, de édességet is készíthetsz belőle.
|
Az olyan gyökérzöldségek, mint a cékla, az édesburgonya, a sárgarépa vagy a paszternák tökéletes alapanyagul szolgálnak a téli ételekhez. Ezek az összetett szénhidrátok magas rosttartalmúak, így lassabban emésztődnek, így hőt termelnek a szervezetben. Érdemes még megemlíteni a kelkáposztát. Gazdag vitamintartalma miatt immunerősítő, számos fontos tápanyagot és antioxidánst tartalmaz. Mit készíts belőle? Ez a répás vöröslencseleves vagy ez a céklás rizotto vegán ricottával biztos a kedvenceddé válik.
|
A banán az egyik legmelengetőbb hatású gyümölcs, nem véletlenül fogyasztjuk télen olyan gyakran. De nem egyeduralkodó, hiszen az aszalványok, pl. az aszalt szilva, sárgabarack, füge és datolya, valamint a mazsola is tápanyagban gazdag téli alapanyagunk. Mit készíts belőle? A banánkenyér a fahéjas fűszerezésével tökéletes téli, sőt akár karácsonyi desszert, de a gyerekeknek iskolai tízóraiként is csomagolhatod. A pekándiós, aszalt meggyes zabkekszbe pedig más aszalvány és más dióféle is kerülhet, mint amit a recept ajánl.
|
A Mikulás-csomagba is gyakran kerülnek olajos magvak, diófélék, és a karácsonyi süteményekbe is előszeretettel használjuk őket. Nem tesszük rosszul, ugyanis jótékonyan hatnak az egészségünkre. A mandula sóval melegítő hatású, ráadásul jótékonyan hat a szív egészségére is. Mit készíts belőle? Ezt a gluténmentes zabszeletet kóstoltad már?
|
|
A zöld tea kiváló antioxidáns-forrás, amely fokozza az anyagcserét és segít az energiaszint fenntartásában. A másik jó választás az erős fekete, gazdagon fűszerezett teafőzet, a chai tea. Az indiaiak csillagánizzsal, fahéjjal, gyömbérrel, kardamommal, édeskömény-maggal, fekete vagy színes borssal ízesítik, és tejjel öntik fel – természetesen növényivel is elkészíthető. Cukor nélkül fogyasztják, és az indiai kultúrában testmelegítő és emésztést javító hatását senki nem kérdőjelezi meg. Még hosszan sorolhatnánk a nem csak finom, de jótékony, melengető alapanyagokat, itt csak egy kis ízelítőt adtunk belőlük. Érdemes beépítened őket a téli étrendbe, hogy támogassák a szervezetedet a hideg hónapokban.
|
Szerezd be az alapanyagokat egy helyen
|
Biztos tudod, hogy ha hideg időben nem mész zsúfolt üzletekbe, akkor kisebb eséllyel kapsz el valami vírust és kevésbé betegszel meg. Ezért is jó hír, hogy a cikkben található receptekhez az alapanyagokat a BiOrganik webshop kínálatából, tehát az otthonod melegéből is megrendelheted!
|
|
|
|
|