|
|
|
AZ ŐSZI ÉS TÉLI HÓNAPOKBAN A MEGFÁZÁSOK ÉS AZ INFLUENZAJÁRVÁNYOK GYAKORISÁGA MEGNŐ. AZ INFLUENZASZEZON IDEJÉN FONTOS, HOGY ODAFIGYELJÜNK AZ EGÉSZSÉGÜNKRE, ÉS MEGTEGYÜNK MINDENT ANNAK ÉRDEKÉBEN, HOGY MINIMALIZÁLJUK AZ ESÉLYÉT A BETEGSÉGEK KIALAKULÁSÁNAK. EBBEN A CIKKÜNKBEN GYAKORLATI TIPPEKET OSZTUNK MEG VELED ARRÓL, HOGYAN ÓVHATOD MAGADAT A MEGFÁZÁSTÓL ÉS AZ INFLUENZÁTÓL.
|
7 tényező, ami a tudomány szerint is csökkentheti a védekezőképességet
|
Először is ahhoz, hogy jobban oda tudjunk figyelni az egészségünkre és támogathassuk az immunrendszerünket, nézzük meg, mik azok a tényezők, amelyek csökkenthetik annak teljesítőképességét, és növelhetik a fertőzések kockázatát. [1]
|
|
1. Túlzott alkoholfogyasztás [2][3]: A túlzott alkoholfogyasztás gyengítheti az immunrendszert és növelheti a fertőzésekkel szembeni sebezhetőségünket. Fontos kerülni, vagy legalább maximum mértékkel fogyasztani. 2. Rossz minőségű alvás: Egy több mint 22.000 résztvevő bevonásával végzett kutatás során kiderült, hogy a túl kevés alvás akár 82%-kal is megnövelheti a légúti fertőzések kockázatát. [4] Egy másik vizsgálatban egészséges önkénteseket olyan orrcseppeknek tettek ki, amelyekben rhinovírus (vagyis a megfázás vírusa) található. Az eredmények azt mutatták, hogy azok, akik rendszeresen kevesebb, mint 7 órát alszanak éjszakánként, akár 200%-kal nagyobb eséllyel kaptak megfázást, mint azok, akik legalább 8 órát aludtak. [5] 3. Túl intenzív edzések: Bár a rendszeres testmozgás általában javítja az egészségünket, de a túlzottan megterhelő edzések rövid távon akár gyengíthetik is az immunrendszert. Ehelyett inkább a kiegyensúlyozott és mértékletes testmozgás lehet célravezető. 4. Elhízás: Az elhízás növeli a légúti fertőzések kockázatát és súlyosságát is. A túlsúly az influenzavírus elleni csökkent immunválasszal hozható összefüggésbe. [6] 5. Túl magas étrendi zsírbevitel [7][8]: Az étkezési zsírok korlátozása segíthet támogatni az immunrendszert. Fontos törekedni a minél kevesebb feldolgozott élelmiszert és zsírt tartalmazó étrendre a hűvös őszi-téli napokon is. 6. Dohányzás: A dohányzás nemcsak a tüdőre gyakorol negatív hatást, hanem gyengítheti az immunrendszert is. A dohányzásról való leszokás kulcsfontosságú az egészségünk és immunrendszerünk védelmében. 7. Pszichés stressz: Kimutatták, hogy a pszichés stressz gyengíti az immunrendszert. [9] Ezenkívül a magas stresszszint összefüggésbe hozható a légúti betegségek fokozott kockázatával is. [10]
|
Náthagyilkos Tippek a Konyhából
|
Az alacsony zsírtartalmú és dominánsan növényi élelmiszereket tartalmazó étrend nagyban segítheti az immunrendszer erősítését. Az immunrendszer ugyanis a fehérvérsejtekre támaszkodik, amelyek antitesteket termelnek a baktériumok, vírusok és más betolakodók ellen.
Vizsgálatok kimutatták, hogy a vegetáriánusoknak a magas vitamin- és alacsony zsírbevitel miatt hatékonyabban működő fehérvérsejtjeik vannak, mint a nem vegetáriánusoknak. [11] Érdemes tehát az őszi-téli időszakban is a több zöldségre, gyümölcsre, teljes értékű gabonafélére, hüvelyesekre, fűszerekre és kis mennyiségben olajos magvakra alapozni a táplálkozásunkat.
Az étrend mellett természetesen fontos a megfelelő mennyiségű (7-9 óra) pihentető alvás, sok folyadékfogyasztás, a mérsékelt testmozgás, stresszkezelés és a káros szokások (pl. alkoholfogyasztás, dohányzás) kerülése, a higiéniai szabályok betartása (gyakori szappanos kézmosás) és a réteges öltözködés is.
|
|
Az őszi hónapokban továbbra is kiemelten fontos, hogy étkezésünkben helyet kapjanak a változatos zöldségek és gyümölcsök, amelyek nem csak frissességüket és ízüket adják az étkezéseinkhez, hanem hozzájárulnak az egészségünk megőrzéséhez is.
|
Magas C- és E-vitamin tartalmú ételek
|
A C- és E-vitamin is antioxidánsok, amelyek segítenek elpusztítani a szabad gyököket és támogatják a szervezet természetes immunválaszát. A C-vitamin forrásai közé tartozik például a keresztesvirágúak közül a káposztafélék, a brokkoli, a sárga kaliforniai paprika, a bogyós gyümölcsök pl. áfonya, a mangó és a citrusfélék. Az E-vitamin forrásai közé pedig például a dió, a magvak, a spenót, a brokkoli és az avokádó.
Fogyassz az étkezések mellé fermentált zöldségeket (pl. kimchi, savanyú káposzta, kovászos uborka)! A fermentált ételek nem csak vitaminokban bővelkednek, hanem jótékony tejsavbaktériumokat is juttatunk velük a szervezetünkbe, melyek segítik a jó emésztést és támogatják a védekezőképességünket!
|
Béta-karotin források: a Sárga, Narancssárga Zöldségek és Gyümölcsök, Zöld Levelesek
|
A béta-karotin, ami az A-vitamin elővitaminja, egy erős antioxidáns, amely képes csökkenteni a gyulladást és fokozni az immunrendszer működését azzal, hogy növeli a betegségekkel szemben harcoló sejtek számát a szervezetben. A béta-karotin egy olyan vegyület, amely megtalálható a sárga, narancssárga és zöld növényekben, például sárgarépában, édesburgonyában, sütőtökben, mangóban, papajában, sárgabarackban és a spenótban is.
|
A sütőtöknek ősszel szezonja van, ezért érdemes minél több ételt készíteni belőle pl. sütőben megsütni, zabkását, krémlevest készíteni, desszertekhez pl. brownie-hoz vagy salátákhoz használni, darált hús helyett borsófehérje granulátummal tölteni.
|
Használj bátran fűszereket és gyógynövényeket!
|
A konyhában használatos fűszerek jelentős része nem csak finomabbá teszi az ételeket, hanem a megfázásos időszakban is segítenek, mint például a
|
|
• fokhagyma (allicin) • gyömbér (gingerol) • kurkuma (kurkumin) • koriander (kvercetin) • kakukkfű (timol, karvakrol) • bazsalikom (eugenol) • fahéj (cinnamaldehid) • chili (kapszaicin)
|
Ezek a fűszerek erősen antioxidáns hatásúak, erősíthetik az immunrendszert, csökkenthetik a gyulladást és segíthetnek a nátha tüneteinek enyhítésében, ezért használd őket bátran (akár teaként is pl. gyömbértea)! Az echinacea és a marshmallow gyökér is hagyományosan használt gyógynövények a betegségek elleni védelemben. Rendszeres használatuk hozzájárulhat az egészséges immunrendszer fenntartásához és a légúti megbetegedések megelőzéséhez.
|
|
|
|
|
Bár az egészséges és kiegyensúlyozott étrend elsődleges szerepet játszik egész évben, különösen az őszi-téli időszakban az étrendkiegészítők használata is különösen hasznos lehet.
|
1.) Cink, az első számú immunerősítő
|
A cink egy ásványi anyag, amely segíthet növelni a fehérvérsejtek számát, amelyek védekeznek a betolakodók ellen. Étrendi források közé tartozik a dió, a tökmag, a szezámmag, a bab és a lencse. Az őszi-téli időszakban érdemes lehet étrendkiegészítés formájában is rendszeresen pótolni a cinket, az első náthás tünetek megjelenésekor (kaparó torok, fáradtság, levertség) pedig kifejezetten előnyös lehet cinket is bevinni, mert akár segíthet még időben is elkapni a kialakuló betegséget. [12]
|
A kutatások azt mutatják, hogy a D-vitamin pótlása csökkentheti a vírusfertőzések, köztük a légúti fertőzések kockázatát azáltal, hogy csökkenti a gyulladást előidéző vegyületek termelését a szervezetben. A D-vitamin élelmiszerforrásai közé tartoznak a dúsított gabonafélék és növényi alapú tejek is. Bár a napsütésből is hozzájuthatunk ehhez a vitaminhoz, az őszi-téli időszakban, amikor a napsütéses órák száma csökken, érdemes lehet vegán étrendkiegészítő formájában is magunkhoz venni.
|
A B12-vitamin létfontosságú tápanyag, ami számos fontos szervezeti funkcióban játszik szerepet, ideértve az energiatermelést, a vörösvérsejtek képződését és a sejtosztódást is. Kiemelkedő jelentősége van a fáradtság és kimerültség csökkentésében, emellett hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez, ami kiemelten fontos a hideg idő esetén is, ezért napi szinten érdemes pótolni.
Reméljük, hogy hasznosnak találtad az információkat a megfázás elkerüléséhez és az immunrendszer erősítéséhez az őszi időszakban. Ne feledd, hogy az egészség a legfontosabb, és ha bármilyen egészségügyi problémád van, mindig fordulj egészségügyi szakemberhez a megfelelő kezelés és tanácsadás érdekében!
|
|
|
|
|
Hivatkozások: (1) "Can Nutrition Help Prevent Common Cold & Flu Viruses?" by Conor Kerley, PhD (April 12, 2018, updated March 24th, 2020) (2) Szabo G. Consequences of alcohol consumption on host defence. Alcohol Alcohol. 1999 Nov-Dec;34(6):830-41. (3) Diaz LE. Influence of alcohol consumption on immunological status: a review. Eur J Clin Nutr. 2002 Aug;56 Suppl 3:S50-3. (4) Prather AA, Leung CW. Association of Insufficient Sleep With Respiratory Infection Among Adults in the United States. JAMA Intern Med. 2016 Jun 1;176(6):850-2. (5) Cohen S, Doyle WJ, Alper CM, Janicki-Deverts D, Turner RB. Sleep habits and susceptibility to the common cold. Arch Intern Med 2009;169:62-7. (6) Paich HA, Sheridan PA, Handy J, Karlsson EA, Schultz-Cherry S, Hudgens MG, Noah TL, Weir SS, Beck MA. Overweight and obese adult humans have a defective cellular immune response to pandemic H1N1 influenza A virus. Obesity (Silver Spring). 2013 Nov;21(11):2377-86. doi: 10.1002/oby.20383. Epub 2013 May 30 (7) Barone J, Hebert JR, Reddy MM. Dietary fat and natural-killer-cell activity. Am J Clin Nutr. 1989 Oct;50(4):861-7. (8) Yaqoob P. Monounsaturated fats and immune function. Proc Nutr Soc. 1998 Nov;57(4):511-20. (9) Segerstrom SC, Miller GE. Psychological stress and the human immune system: a meta-analytic study of 30 years of inquiry. Psychol Bull. 2004 Jul;130(4):601-30. (10) Cohen S, Tyrrell DA, Smith AP. Psychological stress and susceptibility to the common cold. The New England journal of medicine 1991;325:606-12 (11) Malter M, Schriever G, Eilber U. Natural killer cells, vitamins, and other blood components of vegetarian and omnivorous men. Nutr Cancer. 1989;12:271-278; Carddock JC, Neale EP, People GE, Probst YC. Vegetarian-based dietary patterns and their relation with inflammatory and immune biomarkers: a systematic review and meta-analysis. Adv Nutr. 2019;10:433-451. (12) Hulisz, D. (2004). Efficacy of zinc against common cold viruses: an overview. Journal of the American Pharmacists Association, 44(5), 594-603.
|
|
|
|
|
|