|
|
|
A KÜLSŐ BŐRÁPOLÁSI RUTINOK – HIDRATÁLÁS, TISZTÍTÁS, ÉS A MEGFELELŐ KRÉMEK HASZNÁLATA – KÉTSÉGTELENÜL FONTOSAK A BŐRÖD EGÉSZSÉGÉNEK FENNTARTÁSÁHOZ. AZONBAN NEM SZABAD FIGYELMEN KÍVÜL HAGYNI AZT A TÉNYT, HOGY A BŐR A LEGNAGYOBB SZERVÜNK, ÉS ÁLLAPOTA SZOROSAN ÖSSZEFÜGG AZ ELFOGYASZTOTT ÉTELEKKEL IS. EBBEN A CIKKBEN FELFEDEZZÜK A KÖLES SZEREPÉT A RAGYOGÓ BŐR ELÉRÉSÉBEN.
|
|
A köles a perjefélék családjába tartozik, Mezopotámiában már 6.000 évvel ezelőtt is termesztették, majd onnan került át Ázsiába, Afrikába, Európába és később Amerikába is. Összetett szénhidrátokban gazdag, magas rosttartalmú gabonaféle, amely nagyon gazdag ásványi anyagokban és vitaminokban is.
Elsőre talán nem tűnhet olyan vonzónak a kölesből készült ételek fogyasztása, mivel mára (leginkább a búzafélék és a rizs elterjedésének köszönhetően) kevésbé ismert alapanyag lett, pedig régen gyakran használatos volt a konyhában, nem véletlenül, hiszen ásványi anyagokban a Föld leggazdagabb ősi gabonaféléje, ami ráadásul finom és többek között magas kovasav tartalma miatt hozzájárul a bőrszövetek egészségéhez is.
|
|
|
|
|
Mit együnk, hogy szép legyen a bőrünk?
|
Az emberi bőr kulcsfontosságú szerv, amely megvédi a szervezetet a külső környezettől. A bőr épsége és egészsége külső és belső tényezőktől is függ. Az olyan belső tényezők, mint az öregedés és a genetikai háttér, hozzájárulnak a bőr gyengüléséhez és a betegségekre való hajlamához. Eközben a külső tényezők, köztük az UV-sugárzás, a környezetszennyezés, a dohányzás, a páratartalom és a helytelen táplálkozás szintén befolyásolják a bőr egészségét és betegségeit.
A legújabb kutatások kimutatták, hogy az alacsony zsírtartalmú, növényi alapú, kevés feldolgozott élelmiszert, sok zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonaféléket, hüvelyeseket és kis mennyiségben egészséges zsírforrásokat (olajos magvakat) tartalmazó étrend jótékony hatással van a bőr állapotára, beleértve egyes gyulladásos bőrbetegségek javulását is a bél mikrobiomjának javulásán keresztül. 1
|
|
|
|
|
A köles az egyik ilyen a gabonafélék közül, ugyanis fontos szerepet játszik a szép és rugalmas bőr megtartásában. Ez a tápláló gabonaféle egyrészről tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, beleértve a B-vitaminokat, cinket és a különböző antioxidánsokat. Ezek az összetevők együtt küzdenek a szabad gyökök és az oxidatív stressz ellen, megakadályozzák a bőr korai öregedését és megőrzik a fiatalos megjelenését. A kölesben másrészt található egy ásványi anyag, a kovasav, amely támogatja a szervezet saját kollagéntermelését, a bőr, a haj, valamint a köröm rugalmasságért felelős. Ezenkívül a köles gyulladásgátló tulajdonságai miatt csökkentheti a bőrpírt és az irritációt is.
A szép bőr elérésében célzottan segíthet még továbbá a mangó (C-vitamin, béta-karotin), egészséges zsírforrások közül mértékkel a mandula (E-vitamin, zsírsavak és polifenolok) és például az avokádó (karotinoidok, egyszeresen telítetlen zsírsavak és fenolok) fogyasztása is. Fogyassz sok folyadékot is, hogy a bőröd belülről is kellőképpen hidratált legyen!
|
Nézzünk összefoglalóan 8 tényt a kölesről, amit érdemes tehát tudnod!
|
1.) Alacsony kalóriatartalmú (120 kcal/100 g főtt köles), ezért diétába is beilleszthető. 2.) Tápanyagokban gazdag (B-vitaminok, mangán, folsav, réz, vas), ezért sejt szinten táplálja a szervezetet. 3.) Hozzájárul a kollagéntermeléshez (kovasav tartalma miatt), ezért segít a szép és rugalmas bőr elérésében. 4.) Gyulladáscsökkentő hatású (antioxidánsok), ezért hozzájárul a szervezet regenerációjához. 5.) Közepes glikémiás indexű (magában párolva, de hüvelyesekkel, magvakkal elkészítve már alacsony glikémiás indexű lesz), tehát nem emeli meg túlzottan a vércukorszintet, nem leszel hamar újra éhes. 6.) Könnyen emészthető (nem puffaszt), nem okoz gázképződést és érzékeny gyomrúak is fogyaszthatják. 7.) Segít a méregtelenítésben (tisztítja a bélrendszert), ezért a salaktalanító kúrákba bátran beilleszthető. 8.) Gluténmentes, ezért gluténérzékenyek (cöliákia), gluténmentes diétát követők is bátran fogyaszthatják.
|
|
|
|
|
1 csésze (175 g) vízben megfőtt köles tápérték adatai a Cronometer adatbázisa szerint *
|
|
|
|
|
|
Kalóriatartalom: 210 kcal Szénhidrát: 36 g (14%) Fehérjék: 6,1 g (9%) Zsír: 2,3 g (7%) Élelmi rost: 4,7 g Mangán: 51%
|
|
|
|
|
Folsav: 12% B1-vitamin: 21% B3-vitamin: 19% Cink: 12% Vas: 9%
|
|
|
|
|
|
* = A %-os értékek egy 35 éves 60 kg testtömegű nő napi tápanyagigénye alapján kerültek meghatározásra.
|
|
|
|
|
Ahogyan minden növényi alapanyagcsoportot, így a gabonaféléket is érdemes változatosan fogyasztani (egy étkezés során pedig legyenek a tányérunk legalább egynegyedén). Ha részletesebben is érdekel ez a téma, akkor olvasd el korábbi cikkünket, hogy megtudd, milyen a kiegyensúlyozott vegán tányér.
Egy csésze köles elfogyasztása a napi ajánlott gabonamennyiség ⅔-át fedezi, ezért ehetsz belőle akár többet is vagy napközben még egy tortillát, esetleg 1-2 szelet teljes kiőrlésű kovászos kenyeret is. A kölesből készülnek egyébként alternatív tésztafélék is, így a hagyományos búzából készített változat helyett fogyaszthatod ezt a gluténmentes opciót is.
|
Az étrendkiegészítők szerepe
|
Bár az étrendkiegészítők, mint például a hialuronsav és a kollagén (amelyekből léteznek vegán alternatívák is), fontosak és ajánlottak a bőr szépségének megőrzése érdekében, mivel a termelése az idő múlásával csökken, azonban nem szabad alábecsülni a teljes értékű élelmiszerek szerepét sem. Az élelmiszerekben, így például a kölesben található minden összetevő együttesen fejti ki a legjobb hatást a bőr egészségére és megjelenésére.
|
Legyen kéznél a köles otthon!
|
Így biztosan nem felejted el, hogy lehet belőle minden héten valamilyen finomságot készíteni. A BiOrganik bio kölesei ráadásul ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származnak, így csökkentheted a szervezetedbe jutó méreganyagok mennyiségét, amik a szervezeted terhelhetik és a bőröd állapotára is hatással lehetnek.
|
Tipp: Miután megbontottad a zacskót, érdemes üvegben tárolni a száraz kölest, így a gabonaféléket és olajos magvakat csemegének tekintő molylepkék nem férnek hozzá a szekrényedben. Ha kicsit hosszabb ideig tárolod a kölest, akkor be is teheted a hűtőbe, hogy a picit magasabb zsírtartalma miatt nehogy magavasodjon.
|
|
|
|
|
Hogyan készítsd el a kölest?
|
A köles és a cirok a gabonafélék közül nem tartalmaz lektineket (antitápanyagok, amelyekkel a növények védekeznek), ezért nem szükséges beáztatni, csak alaposan folyóvízzel egy szűrőben átmosni, mert így nem lesz semmilyen zavaró mellékíze.
Nagyjából 2,5-szeres mennyiségű vizet vesznek fel a szemek főzés közben, ezért 100 grammonként 300 ml vizet használjunk.
|
Mit készíthetsz a kölesből?
|
A köles számtalan módon felhasználható sós és édes ételekben is. A vegán konyhában például közkedvelt túróhelyettesítő, mivel a citrom levével és a reszelt héjával kombinálva nagyon finom túróra emlékeztető állagot és ízt lehet vele elérni.
|
Mit készíthetsz a kölesből?
|
1.) Reggeli köleskása (zabkása helyett) 2.) Kölesfasírt (pl. főzelék feltétnek) 3.) Köretek (zöldséges köles rizs helyett) 4.) Zöldséges kölessaláta (a laktató és tápanyagdús salátáért) 5.) Egyszerű és gyors egytálételek (pl. cukkini pörkölt kölessel) 6.) Vegán “túrós” desszertek (pl. vegán “túrókrém”, hamis “túrógombóc”)
|
INSPIRÁLÓDJ A BIORGANIK KÖLES ALAPÚ RECEPTJEIVEL, DOBD FEL velük AZ ÉTKEZÉSEIDET TE IS!
|
|
|
|
|
Mikor lehet probléma a köles fogyasztásával?
|
Bár ritka, hogy gond adódik a köles fogyasztásával, de néhány dolgot ajánlott figyelembe venni:
|
- Emésztési zavarokat okozhat, ha nem megfelelően főzik meg, ezért ügyelj arra, hogy ne maradjon nyers! - Pajzsmirigy problémák esetén szintén problémát jelenthet akkor, ha nincs megfelelően megfőzve a goitrogén tartalma miatt (gátolja a pajzsmirigy jódfelvételét), azonban hő hatására ezek az anyagok lebomlanak. A megfelelő konyhatechnológiai eljárások betartásával és a megfelelő mértékű fogyasztással a kutatások szerint nem okoz problémát. - Néhány embernél allergiás reakciókat okozhat, ilyenkor szintén nem javasolt a fogyasztása.
|
|
|
|
|
Hivatkozások: 1. Flores-Balderas, X., Peña-Peña, M., Rada, K. M., Alvarez-Alvarez, Y. Q., Guzmán-Martín, C. A., Sánchez-Gloria, J. L., ... & Sánchez-Muñoz, F. (2023). Beneficial Effects of Plant-Based Diets on Skin Health and Inflammatory Skin Diseases. Nutrients, 15(13), 2842. Beneficial Effects of Plant-Based Diets on Skin Health and Inflammatory Skin Diseases. Nutrients, 15(13), 2842.
|
|
|
|
|
|