|
|
Veganéz, Vegaföl, szejtán és tofu!? – Mit takarnak ezek a kifejezések?
|
A boltban a sorok között járkálva mindenről tudod, hogy micsoda? Vagy akadnak olyan termékek, amelyeknek a neve nem igazán segít beazonosítani őket? Cikkünkkel abban szeretnénk segíteni, hogy magabiztosan mozogj a vegán termékek között!
|
|
|
|
|
Mi áll a változatos elnevezések hátterében?
|
Az Európai Parlament és az Európai Tanács 853/2004/EK rendeletének 1. számú melléklete pontosan definiálja a hús, a tej, a húskészítmények, valamint a tejtermékek fogalmát. A rendelet azonban nem tér ki az egyéb állati eredetű termékekre, valamint a növényi alapú alternatívákra.
|
Pedig az élelmiszer-elnevezésekre vonatkozó szabályok tisztázása egyre sürgetőbb.
|
2021-ben több érdekképviselet (például a Baromfi Termék Tanács vagy a Tej Terméktanács) közösen vázolta fel álláspontját egy nyílt levélben.
A növényi eredetű termékeket előállító iparág képviselői is rendszerint kifejezik, hogy az általuk készített és forgalmazott termékek elnevezése körüli szabályok nincsenek tisztázva. Mindennek leginkább a fogyasztók látják kárát, hiszen éppen az ő tájékoztatásuk válik így egyre homályosabbá.
Fontos látni, hogy nem arról van szó, hogy a növényi vagy épp az állati eredetű élelmiszereket előállító iparág fejlődésének akarna bárki gátat szabni. A vita nem a húsfogyasztásról, a vegetarianizmusról vagy a vegán étrendről szól, csupán a termékek elnevezéséről.
A helyzet megoldását jelentő szabályozásnak úgy kell létrejönnie, hogy tiszteletben tartja és figyelembe veszi az összes fogyasztói, vásárlói attitűdöt, valamint a termelők és a forgalmazók értékeit és munkáját is.
|
|
|
|
|
|
Az Európai Unióban már 2017 óta nem lehet tejként hivatkozni a növényi alapanyagokból (pl. szójából vagy mandulából) készült italokra. Ugyanígy, sajtnak, túrónak sem lehet nevezni az ezek alternatíváját jelentő készítményekre.
A közelmúltban ennek a szabálynak a további szigorítását kérték tejtermelők és tejforgalmazók. Többek között a csomagolásokon megjelenő, tejre emlékeztető vizuális ábrázolásnak a tiltását szerették volna elérni. Emellett az olyan fontos információk feltüntetését is kifogásolták, hogy az adott termék nem tartalmaz tejet vagy hogy milyen tejtermék alternatívája lehet.
Ezt az erős cenzúrát az EU döntéshozó elutasították. Az a rendelet azonban továbbra is érvényben van, amely nem engedi az olyan elnevezéseket, mint például a növényi sajt vagy a vegán joghurt.
Éppen ezért fontos tisztázni, hogy az ezek helyett létrejött elnevezések mit takarnak.
Például a növényi italok vagy szójaitalok a tejet helyettesítik laktóz- és koleszterinmentesen. A szójadesszert a puding, az egyéb szójakészítmények pedig a joghurtok alternatíváit jelentik.
A tejmentes sajtok hivatalos elnevezésére még nem igazán látni jó gyakorlatot. A növényi tömböknek, és azok szeletelt és reszelt változatainak, valamint a sajtkrémeket helyettesítő növényi krémek kifejező elnevezésének megtalálása még várat magára.
|
|
|
|
|
|
Vannak olyan elnevezések, amelyeknél nem egészen egyértelmű, hogy pontosan mit takarnak vagy hogy mit helyettesíthetnek. (Bár aki fogékony a szójátékokra, könnyen megtalálhatja a választ.)
Az egyik ilyen például a Veganéz. De ahogyan az sejthető, növényi majonézhelyettesítőről van szó.
A Veganéz már csak azért is hiánypótló, mert nem csak a vegán étrendet követőknek nyújt másik opciót a majonézzel szemben, hanem például azoknak is, akik nem fogyaszthatnak tojást ételallergia miatt.
Sőt, mivel szóját, pálmaolajat, mesterséges tartósítószert, színezőanyagot és glutént sem tartalmaz, a Veganéz lényegében valóban egy igazi Jolly Joker mindazoknak, akiknek fontos az egészséges táplálkozás.
A koronát az teszi fel az egészre, hogy még a zsírtartalma is alacsony. A lágy textúra és a mennyei íz üveges és tubusos kiszerelésben is rendelkezésre áll, igazi fanatikusok pedig akár egy egész vödörnyi Veganézt is beszerezhetnek.
|
|
|
|
A veganéz elnevezéséhez hasonló logikát követ a Vegaföl elnevezése is. A Vegaföl növényi alapú tejföl.
Bátran használható minden olyan esetben, amikor tejfölre lenne szükség, mert tökéletesen helyettesíti. Csupán abban tér el tőle, hogy egyáltalán nem tartalmaz állati eredetű tejet.
Ha elfogadsz egy jó tanácsot, még akkor is kipróbálod a VeganChef Vegafölt, ha egyébként szoktál tejtermékeket fogyasztani. Annyira fincsi, hogy muszáj adnod neki egy esélyt!
|
|
|
|
|
|
2022 augusztusában Franciaországban egy olyan bírósági döntés született, ami arra enged következtetni, hogy a húsipari termékek növényi alternatíváinak elnevezése szabadabban történhet a jövőben. (Persze, elképzelhető, hogy ez csak a vihar előtti csend.) A francia Legfelsőbb Bíróság ugyanis ideiglenes hatályon kívül helyezett egy vegán húsok címkézésére vonatkozó tilalmat.
Mindazonáltal az is elmondható, hogy a hús alternatíváját jelentő termékek elnevezésére sok esetben már létezik egy működő gyakorlat.
|
|
|
|
|
|
A tofu rendkívül hosszú múltra tekint vissza, az ázsiai gasztronómiai hagyomány részét képezi. A szójababból kinyert szójatejből készül. Magas fehérjetartalmának köszönheti, hogy a vegetáriánusok és a vegánok étrendjében kiemelten fontos szerepet kap mint fehérjepótló élelmiszer.
A tofu alapvetően íztelen, de jól átveszi a fűszerek ízét. Változatosan felhasználható, már csak azért is, mert állaga az egészen lágytól a keményig terjedhet. Szárított formában hasonlít leginkább a sült húshoz szilárdságának és keménységének köszönhetően. Ilyen állapotában akár grillezhető is.
De felhasználására rendkívül sok más mód is van: sütni, főzni, fűszerezni, különféle formákra szeletelni egyaránt lehetséges.
A tofu ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag, és mind a kilenc aminosavat tartalmazza, amelyeket a szervezet nem tud előállítani.
|
|
|
|
Az úgynevezett búzahús, vagy másnéven szejtán alapját a búzasikér adja. A gabonamagban lévő kétféle növényi fehérjének köszönhetően a szejtán is fontos fehérjepótló alternatíva. Ennek köszönhetően lett a vegetáriánus és a vegán konyha egyik alapeleme.
A szejtánnal lényegében minden olyasmit meg lehet tenni, amit általában a húsokkal. Készíthető belőle pörkölt, ki lehet rántani, pácolható, grillezhető. Ízesítésére is a húsok ízesítéséhez hasonlóan van lehetőség.
|
|
|
|
|
|
Szendvicsfeltétek és szeleteltek
|
Kevésbé bejáratott elnevezésekről beszélhetünk a vegán szendvicsek összetevőit illetően, de szerencsére ezek a kifejezések nem félrevezetőek.
A vegán szendvicsfeltétek és a vegán szeleteltek tulajdonképpen azt az ízélményt adják, mint amit egy sonka vagy bármilyen felvágott is nyújtani tud. Időnként hivatkoznak rájuk vegán sonkaként vagy vegán felvágottként is emiatt.
Végül érdemes még megemlíteni azokat a termékeket, amelyek a virslik és a kolbászok vegán megfelelői. Ezek megnevezésére még nem született meg a találó kifejezés. De ami késik, nem múlik…
|
|
|
|
|