|
|
|
A HIDEG ŐSZI-TÉLI NAPOKON NINCS IS JOBB ANNÁL, MINT BEKUCKÓZNI EGY PUHA TAKARÓ ALÁ, ÉS ÉLVEZNI EGY FORRÓ ITAL KÉNYEZTETŐ MELEGÉT. DE MI VAN AKKOR, HA TEJÉRZÉKENY VAGY, VAGY IGYEKSZEL TUDATOSAN KERÜLNI A TEJTERMÉKEKET? AZ ILYENKOR FELMERÜLŐ KÉRDÉS: "HOGYAN KÉSZÍTSD EL A KEDVENC TEJMENTES ITALODAT ÚGY, HOGY NE VESSZEN EL AZ ÍZÉLMÉNY?"
|
Ne aggódj, mert mi most összegyűjtöttünk öt nagyon finom tejmentes forró ital receptet, amelyek nem csak megfelelnek a tejérzékenyek igényeinek, hanem olyan ízélményt nyújtanak, hogy még a legkisebbek is el lesznek ragadtatva. Ezek a receptek garantáltan nem hagynak majd hiányérzetet, és meghozzák a meleg, kényeztető élményt a téli napokon.
Ha érdekel, hogy miért érdemes a tejmentes növényi ital alternatívákat választanod, akkor olvasd el a „Kell-e a tej az egészséges csontokhoz?” c. cikkünket!
|
|
|
|
|
A forrócsoki egy olyan ital, amely szinte mindenki szívét megdobogtatja, a téli hidegben sokak kedvenc forró édessége. Azonban képzeld el azt a varázslatot, amikor a hagyományos forrócsokit egy különleges csavarral dobod fel.
A finom kókusztej krémes textúrát és kellemes aromát kölcsönöz ennek az őszi-téli nyalánkságnak. Engedd, hogy elvarázsoljon ez a különleges kókuszos élmény, és készülj fel, hogy az első korty után a forrócsoki egy új dimenziójába fog repíteni!
|
|
|
|
|
|
A tetejére: kókuszkrém (habbá verve), vegán mályvacukor, csokoládéreszelék
|
|
|
|
|
|
|
Elkészítés: Egy közepes lábosban keverd össze a cukrozatlan kókusztejet, kakaóport, a kiskanál édesítőt és a csokireszeléket. Vedd közepesre a hőfokot, és habverővel keverd össze, miközben melegszik. A csokoládédarabkák lassan megolvadnak, sima és krémes lesz. NE forrald fel a keveréket, csak melegítsd és keverd addig, amíg sima nem lesz, majd vedd le a tűzről.
Keverd hozzá a vaníliát, egy pici sót, és ellenőrizd le az édességét. Töltsd bögrébe, tedd a tetejére kókuszos habot, a vegán mályvacukrot. Isteni!
|
|
|
|
|
|
Az elején a forrócsoki alapot megbolondíthatod 1-2 evőkanál mogyoróvajjal is, amit frissen otthon elkészíthetsz magadnak!
A Naturmind mogyoróvaj porhoz ugyanis csak egy kis vizet kell keverni és máris készen van a friss házi mogyoróvaj!
|
|
|
|
|
|
Karamellás ital szójatejből
|
Kétségtelenül sokak gyermekkori kedvence a karamellás tej, amelynek édes, lágy íze és krémes állaga emlékezetes pillanatokat idézhet fel mindannyiunk számára. Szerencsére ez a klasszikus finomság is elkészíthető tejmentes változatban.
Alapja a bio szójatej, mely összetételében a legközelebb áll a tehéntejhez, nagyon jó az aminosav profilja, ráadásul igen magas a kalciumtartalma (1 pohárban 300 mg), ezért is érdemes a többi növényi alapú ital mellett rendszeresen az étkezésünk részévé tenni, ráadásul nagyon finom karamellás ital is készíthető belőle, de a kókuszital is remek alap hozzá.
|
|
|
|
|
|
Elkészítés: Alacsony lángon a kókuszvirágcukrot egy kevés kókuszolajon karamellizáld meg, majd tegyél hozzá egy csipet sót. Húzd félre a tűzről, és öntsd hozzá a szójaitalt, majd tedd vissza a tűzre, és kevergesd addig, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik. Tehetsz a tetejére felvert kókuszkrémet és egy csipet fahéjat vagy vegán karamellás öntetet.
|
|
|
|
|
|
Aranytej (kurkuma latte) mandulaitalból
|
Az aranytej nemcsak ízletes, hanem számos egészségügyi előnnyel is rendelkezik. Többek között nyugtató hatású lehet, rendszeres fogyasztása segítheti a stressz csökkentését és a pihentető alvást.
Aranysárga színét a fő összetevőjének, a kurkumának köszönheti, mely erős gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. Az aranytej ízletes alternatívája lehet a hagyományos teának vagy kávénak, a mandulatejből készült változat különösen ideális választás lehet azok számára, akik tejérzékenyek vagy vegán életmódot folytatnak. Kényeztesd magad esténként egy csészényi aranytejjel, és élvezd a finom ízek, valamint a jótékony hatások összhangját!
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók (1 csészéhez): • 250 ml cukrozatlan mandulaital • ½ teáskanál őrölt kurkuma • ¼ teáskanál őrölt fahéj • 1 csipet őrölt gyömbér • ½ teáskanál vaníliaaroma • 2 evőkanál BiOrganik juharszirup / pár szem áztatott datolya • egy csipet fekete bors
|
|
Elkészítés: Egy kis serpenyőbe öntsd bele az összes hozzávalót. Keverd össze, és melegítsd közepes lángon kb. 5 percig, amíg forrni nem kezd.
Vedd le a tűzről, kóstold meg, és ízesíts még rajta, ha szükséges. Személyes ízlésétől függően adhatsz hozzá még kurkumát, gyömbért, fahéjat vagy juharszirupot is. Használhatsz tejhabosítót is a habosabb állaghoz. Össze is turmixolhatod (ha egész datolyával édesíted), miután a tej átmelegedett.
|
|
|
|
|
|
A fűszeres chai latte egy olyan forró ital, amely a chai tea gazdag ízvilágát ötvözi a krémes növényi itallal és az egyedi fűszerezéssel. E különleges ital alapját a kínai ötfűszerkeverék, a kardamom és a fahéj képezi, amelyek egy csipetnyi melegséget és mély, fűszeres aromát kölcsönöznek ennek az italnak. A fűszeres chai latte nem csupán ízletes, de a fűszereknek tulajdonított egészségügyi előnyök miatt is kedvező választás, beleértve az emésztést támogató, antioxidánsokban gazdag összetevőket.
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók (1 csészéhez): • 1/2 teáskanál Kínai ötfűszerkeverék • 1 csipet kardamom • 1 csipet fahéj • 2 fahéjrúd • 250 ml víz • 2 evőkanál juharszirup • 2 filter chai tea • 250 ml cukrozatlan mandulaital
|
|
Elkészítés: Tedd a vizet, a fűszereket, a juharszirupot és a teafiltereket egy edénybe, majd forrald őket össze. Öntsd hozzá a cukrozatlan mandulaitalt, és melegítsd össze. Ha készen van, ki is nyomkodhatod a teafiltereket a bennük lévő extra ízekért, majd az egészet szűrd le. A tetejére tehetsz egy kis felvert kókuszkrémhabot egy leheletnyi fahéjjal.
|
|
|
|
|
|
Vigyázat! Egyetlen korty is ebből a finom puncsból képes elvarázsolni és azonnal belevinni bennünket az ünnepek hangulatába. Ezt a frissítő italt bátran kínálhatod minden korosztálynak, tökéletes választás azoknak, akik a tradicionális puncs ízét és melegségét keresik anélkül, hogy alkoholt tartalmazna.
|
|
|
|
|
|
Elkészítés: Tedd egy edénybe az almalevet, a vizet, a fahéjrudat, a csillagánizst, az édesítőt, a hársfavirág teát, a citromlevet és a narancsot, majd lassú tűzön tedd fel főni (kb. 10 perc). Ha készen van, hagyd állni pár percig.
Ha picit hűlt, szűrd le a puncsot poharakba vagy csészékbe. Már fogyasztható is az alkoholmentes finomság!
|
|
|
|
|
|