|
|
|
Miből vannak a vegán élelmiszerek? Te is sokszor felteszed ezt a kérdést? Kíváncsi vagy rá, hogyan lesz a borsóból hús? Ezt a cikket azért írtuk, hogy jobban képbe kerülj azzal kapcsolatban, hogy miből készülnek a vegán termékek!
|
|
|
|
|
A vegán étrendet követő emberek nem fogyasztanak olyan élelmiszert, amely állati eredetű összetevőkből készül. Így nem csak húsok nem kerülnek a tányérra, hanem például tejtermékek vagy tojás sem. A döntés hátterében állhat etikai, környezetvédelmi vagy épp egészségügyi megfontolás, de az sem ritka, hogy valamilyen allergia miatt kell valakinek áttérnie a vegán életmódra.
A laikusok sokszor megfogalmazzák a kérdést: Jó, de akkor mit esznek a vegán emberek? Miből készülnek a vegán ételek?
Az élelmiszergyártóknak mindig fel kell tüntetni a termékek csomagolásán az összetevők listáját (ahogyan azt az oldalunkon is láthatod a termékleírásoknál).
Most viszont az összetevők egyszerű felsorolásánál kicsit alaposabban körüljárjuk a témát!
|
|
|
|
|
Egy hatályos Európai uniós szabályozás miatt nem lehet tejként hivatkozni a növényi alapanyagokból készült italokra. Ennek ellenére azért közszájon forog a növényi tej kifejezés.
De ez nem is véletlen, hiszen számtalan különböző növényből készülnek tejre hasonlító italok. Attól függően, hogy milyen növény alkotja az ital alapját, más lesz a tápértéke, az íze, de még az állaga is.
Leggyakrabban különféle gabonákból (rizs, zab, árpa) készülnek ezek a tehéntej helyettesítők. De nem ritka az sem, hogy valamilyen hüvelyes (például szóját), mag (napraforgómag, szezámmag) vagy épp csonthéjas (mandula, dió, kókusz) alkotja az alapját a növényi tejnek. (Érdekességképp érdemes megjegyezni a kókusztejről, hogy nem a kókuszdió belső levéből készül, hanem a kókuszreszelékből.)
A növényi tejitalok nem csak natúr, hanem ízesített formában is kaphatók. A szójából készült Sojade bio szójaital például vaníliás ízesítéssel is rendelkezésre áll az ízlelőbimbók kényeztetésére.
A Sojade termékek azért is különlegesek, mert bio szóját használnak alapanyagként. A cégnek számos őstermelő farmer partnere van, akik biztosítják a garantáltan NEM génmanipulált szójababot. De a többi alapanyagra is nagy figyelmet fordítanak, így többek között, például, tiszta forrásvízzel dolgoznak.
|
|
|
|
|
|
A növényi tejekhez hasonlóan a vegán sajtkészítményeket sem lehet hivatalosan sajtnak nevezni. Éppen ezért a vegán sajt megnevezéssel sem fogsz tejből készült sajt alternatíváját jelentő terméken találkozni.
Ezért hiába hasonlít ezek íze a sajtéhoz, egyelőre csak növényi tömb, vagy épp növényi krém névre hallgathatnak.
Ahhoz, hogy állaguk és ízviláguk ennyire emlékeztessen a klasszikus sajtokhoz, hosszú kutatási-fejlesztési munka vezetett. Annak érdekében, hogy a hagyományos sajtok textúrája visszaköszönjön, különböző növényi olajokat és keményítőket alkalmaznak. Egyre inkább terjed az a példaértékű gyakorlat, hogy pálmaolaj helyett jóval egészségesebb kókuszolajat használnak.
Az ízélményt a különféle aromák és ízesítők fokozzák. Ezek között akadnak természetes és mesterséges változatok is. Mi a BiOrganik-nál különösen figyelünk arra, hogy csak növényi alapú, természetes összetevőkkel ízesített termékeket kínáljunk a vásárlóknak, így őrizve a vegán étrend értékeit.
Ahogyan a növényi összetevőkből megalkotott élelmiszerek többségére igaz, úgy a vegán sajtokról is elmondható, hogy egyes változatai szójából készülnek, de ez ritka. Már csak azért is, mert a szójaalapú termékek közül néhány kazeint is tartalmaz. Mivel azonban a kazein lényegében tejfehérje, a szigorú vegán diéta kizárja a fogyasztását.
Amint tejhez hasonlatos italt, úgy vegán sajtot is szokás magvakból is készíteni. Leggyakrabban valamilyen diót vagy mandulát használnak, de nem ritka a fenyőmagból, napraforgómagból és a tökmagból készült vegán sajt sem.
Végül, de nem utolsósorban meg kell említeni a kókuszt mint a vegán sajtkészítés kedvelt alapanyagát. Kókuszolajból igazán lágy sajtszerű készítmények születnek, ezért ilyenkor valamilyen sűrítőanyagra is szükség van. Ez lehet például kukorica- vagy burgonyakeményítő. Továbbá, a kókusz jellegzetes ízének kiegyensúlyozása miatt természetes ízfokozó (só, citromlé) is szokott ezekbe a termékekbe kerülni.
|
|
|
|
|
|
Előző cikkünkben bemutattuk röviden a szejtánt és a tofut, ezzel azonban még nem fedtük le a hús alternatíváját jelentő vegán termékek teljes palettáját. Vannak olyan termékek, amelyek nem csak megjelenésükben, de állagukban és ízükben is elképesztően hasonlítanak a húsokra…mégsem azok!
Ezek a növényi eredetű húsok nem csak helyettesítik a húst, hanem teljesen meg is idézik a húsok textúráját, illatát, ízvilágát.
Ennek elérése nem kis feladat a szakemberek számára. A hús minden jellegzetességének felmutatása hosszú munka eredménye. Arról nem is beszélve, hogy azt, ahogyan a hús hő hatására reagál, szintén nehéz modellezni.
Az állati zsírokat kókuszolajjal szokták helyettesíteni, időnként repce- és napraforgóolajjal kombinálva.
Az egyedi textúrát azért különösen nehéz növényi összetevőkkel létrehozni, mert a rugalmas izomszövettel ellentétben a növények sejtjei merevek. Ám a fehérjetartalom miatt fontos, hogy növényi alapja legyen ezeknek a termékeknek.
Leggyakrabban a bab, a szójabab és a borsó texturált növényi fehérjéjét szokták alkalmazni.
|
|
|
|
|
|
A szója nem más mint a szójabab néven ismert növény. Mivel fehérjetartalma igen magas, növényi húsként is szoktak rá hivatkozni.
Már csak azért is illik rá az elnevezés, mert a növények között egyedülálló módon komplett fehérjeforrásnak számít. Ez annak köszönhető, hogy egyszerre tartalmazza az összes olyan esszenciális aminosavat, amelyre az emberi szervezetnek szüksége van az egészséges működéshez. Arról nem is beszélve, hogy a szója olyan tápanyagokban is gazdag, mint a vas, a mangán vagy épp a magnézium.
Ráadásul a szójafehérje az a növényi fehérje, amelyik még ízében is emlékeztet a húsra.
|
|
|
|
A borsófehérje aminosav profilja mind a kilenc olyan aminosavat tartalmazza, ami szükséges ahhoz, hogy teljes értékű fehérjének minősüljön. Ezért számtalan húst pótló termék alapja a borsófehérje, amelyhez hozzákeverik a természetes adalékokat, ízesítő-, és színezőanyagokat.
A borsóból kinyert fehérje texturátumot magas hőmérsékleten kezelik, amitől megváltozik a molekulaszerkezete, és formázható lesz. Ebben az extrudált formában hidratáláson, majd dehidratáláson esik át. Erre azért van szükség, hogy vizet kapjon, de amit nem tud felvenni, azt eltávolítsák belőle. Az ezt követő feldolgozás során keverik hozzá a borsóhoz a természetes adalékokat (pl. kókuszzsír, fűszerek), és így válik formázhatóvá, darálhatóvá. Sőt, akár elkészíthető a vegán rántott hús is, csicseriborsó alapú prézlivel.
|
|
|
|
|
|
Termékeink között számtalan élelmiszer vegán alternatíváját találod meg! Nézz szét kínálatunkban, vagy böngéssz a receptek között, és tapasztald meg Te is, milyen ízélményt tudnak adni a vegán élelmiszerek!
|
|
|
|
|