|
|
|
HOnnan ered a Halloween? Mikor bukkant fel Magyarországon? És milyen dekoratív finomságokat készíthetsz az ünnepre, ha semmilyen állati eredetű alapanyagot nem fogyasztasz? 10 vegán Halloween-i ötletet mutatunk, amelyek közt biztos megtalálod a neked valót!
|
Mit tudunk a Halloween eredetéről?
|
A Halloween a kelta Samhain ünnepre vezethető vissza, amelyet november 1-jén tartottak, és a nyár végének, valamint a téli hónapok kezdetének megünneplésére szolgált. A kelták úgy vélték, hogy ezen az éjszakán a falvakban élő szellemek és az elhunyt lelkek visszatérnek a Földre, hogy látogatást tegyenek az élők között. Az emberek tűzgyújtással és különféle rituálékkal próbálták elűzni a rossz szellemeket, és megóvni magukat a bajoktól. A Samhain hagyományai a későbbi keresztény ünnepekkel keveredtek. Így a Halloween mára egy színes és vidám, de mégis misztikus ünneppé nőtte ki magát, amelyet sok országban ünnepelnek tökfaragással, jelmezbe öltözéssel és édességgyűjtéssel.
Az ünnep körülbelül 1840-ben érkezett az Egyesült Államokba, amikor számos szegény ír földműves elhagyta Írországot, és magukkal hozták az ősi kelta hagyományaikat és hiedelmeiket.
|
Az utóbbi években Magyarországon is egyre népszerűbb a Halloween
|
A Halloween-jelenség megjelenése Magyarországon a 2000-es évek elejére tehető. Ekkor kezdtek elterjedni a jelmezes bulik, a tökfaragás, és a különböző Halloween-tematikájú rendezvények. A fiatalok körében a jelmezek készítése és viselése, valamint a "csokit vagy csalunk!" szokása szintén egyre inkább elterjedtté vált. Az üzletekben megjelentek a Halloween-i dekorációk és kellékek, amelyeket a családok felhasználhatnak otthonaik díszítésére. Az október 31-én tartott ünnep napjainkban már nem csupán a gyerekek és a fiatalok körében népszerű. Számos felnőtt is felfedezte ezt az izgalmas alkalmat, amely a kreativitás és a közösségi szórakozás jegyében zajlik. A közösségi média tovább növelte az ünnep iránti érdeklődést, hiszen ezeken a felületeken bárki könnyen megoszthatja jelmezét és dekorációinak fényképeit. Sőt, a Halloween-re készített snackeket, finomságokat is, a receptekkel inspirálva másokat is.
|
Kreatív vegán Halloween-i snackek
|
A „szellemes” ünnep alkalmából rengeteg jópofa vegán snack és finomság készíthető, amelyek nemcsak finomak és dekoratívak, hanem a legtöbbjük egészséges is. Íme 10 ötlet, amelynek elkészítéséhez nem is kell messzire menned, hiszen a hozzávalókat a BiOrganik webshopjából is beszerezheted:
|
Keverj össze paradicsomszószt és némi növényi eredetű „vér” színezéket (például céklaport vagy céklalevet) az ijesztő hatás érdekében. Tálald sült krumplival, nachos-szal, vagy hasábokra vágott nyers zöldségekkel.
Miért egészséges? A cékla különösen gazdag folsavban, egy vitaminban, amely kulcsszerepet játszik a növekedésben, fejlődésben és a szív egészségében. Vérnyomásproblémák esetén is jótékony hatású. *
|
Készíts vegán muffintésztát reszelt répával, dióval és fűszerekkel, majd süsd meg muffin formában. Tálald őket Halloween-i dekorációval, pl. készíthetsz cukoríróval pókhálót a tetejükre.
|
|
|
|
|
Vegán mini virslikből könnyen készíthetsz boszorkányujjakat, a köröm egy szelet mandula lehet. Ha a körmök alá egy kis sűrített paradicsomot vagy ketchupot nyomsz, véres hatást kelt.
|
Energiagolyó alapmasszájából is készíthetsz ujjakat. Ehhez előzetesen beáztatott vagy nagyon puha datolyát és dióféléket aprítógépben formázhatóvá kell dolgoznod, majd ujjakat gyurmázhatsz belőlük. Körömnek mandulaszeletet használhatsz itt is, és máris kész a boszorkányujj.
|
Fekete főtt babból fekete humuszt készíthetsz pont úgy, ahogy csicseriborsóból is csinálnád.
|
Vegán virslit tekerj körbe vékonyra vágott vegán leveles tésztával, és szemnek használj két szelet olajbogyót vagy egy apró fűszermagot.
Miért egészséges? Az olajbogyó 11-15%-a zsír, ennek 74%-a olajsav, amelynek számos egészségügyi előnye ismert a gyulladáscsökkentő hatástól a szívbetegségek kockázatának csökkentéséig. Még a rák elleni küzdelemben is segítheti a szervezetet.**
|
A toast kenyér ebben az esetben gyakorlatilag egy üres festővászon, amin bármit megvalósíthatsz, amit csak a fantáziád megszül. Készíthetsz pókos, vámpíros, szellemes vagy múmiás szendvicset is. A pókokhoz fekete olajbogyót vágj szét és ügyesen rendezd el pók mintának őket, a vámpír arcán készítheted a fogakat növényi sajtból, amelyek hegyén ketchup-vércsepp csörgedez. Szellemet fehér retekből vagy szintén vegán sajtszeletből készíthetsz, és ha ugyanezt vékony csíkokra vágod, múmiát is könnyen kreálszhatsz belőle.
|
A gluténmentes mézeskalács receptet az ünnephez igazíthatod úgy, hogy néhány evőkanál sütőtökpürét keversz az alapanyagokhoz. Ha kisütöd a mézeskalács-masszát, színezett íróval ki is dekorálhatod. Máris kész a jópofa szellemsütid, töksütid, denevérsütid…
Miért egészséges? A tök különböző gyümölcsrészei (magok, héjak és hús) gazdag mikro- és makrotápanyagok forrásai, beleértve a szénhidrátokat, rostokat, aminosavakat, karotinoidokat, és még sorolhatnánk. Funkcionális élelmiszerekben és gyógyszerészeti termékekben összetevőként használják, hiszen alkotóelemei alapvető szerepet töltenek be a szervezet normális működésében, így számos betegség funkcionális terápiás szerként történő kezelésében segíthetnek. Kutatások igazolják a sütőtök jelentős szerepét a cukorbetegség, a rák, a májbetegségek, a szív- és érrendszeri betegségek és a depresszió megelőzésében és kezelésében. Emellett a kutatók beszámoltak a tökfélék antioxidáns, antimikrobiális, gyulladáscsökkentő és fekélyellenes tulajdonságairól is.***
|
|
9.) Egészséges Halloween-i falatkák:
|
Sütőben sült zöldségekből is készíthetsz falatkákat. Úgy képzeld el, mint egy zöldségchipset, csak az ünnephez illő formában. Csupa egészséges finomság: céklából boszorkánykalap, édesburgonyából vagy sütőtökből készült vicsorgó tökfej, zellerből készült szellem…
Miért egészséges? Az édesburgonya gazdag antioxidánsokban, amelyek megvédik a szervezetet a szabad gyököktől, amelyek károsíthatják a DNS-t és gyulladást válthatnak ki. A szabad gyökök okozta károkat olyan krónikus betegségekhez kötik, mint a rák, a szívbetegség és az öregedés. Ezért az antioxidánsokban gazdag ételek fogyasztása jót tesz az egészségnek. Egy csésze sült narancssárga édesburgonya több mint kétszer annyi béta-karotint biztosít, mint amennyi egy átlagos felnőtt napi szükséglete.****
|
Vegán linzertésztából bármilyen töltelékkel készíthetsz pitét. A Halloween-i jelleget a felső rétegbe vágott mintázat fogja adni. Hegyes késsel ugyanúgy vágd ki a pite tetejére fektetett tésztalapból a félelmetes fejet, mint ahogy a tök oldalára szoktad faragni.
|
A vegán étrend izgalmas, ráadásul az alapanyagok remekül variálhatóak egymással. Változatos összeállítás mellett pedig a vitaminokban és ásványi anyagokban sem fog hiányt szenvedni a szervezeted. A szezonális zöldségek, amilyen pl. Halloween idején a sütőtök, alapkövét képezik az egészséges táplálkozásnak. Úgy rejthetjük bele süteményekbe, pitékbe, szószokba, hogy szinte észre sem vesszük, jótékony hatásukért mégis hálás lesz a testünk és az immunrendszerünk.
Próbáld ki hát te is a fenti ötletek valamelyikét! Az ételek alapanyagainak nagy részét beszerezheted a BiOrganik webáruházából!
|
|
|
|
|
Hivatkozások: * Folic Acid Deficiency, Kashif M. Khan; Ishwarlal Jialal. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK535377/ * Beetroot supplementation lowers daily systolic blood pressure in older, overweight subjects (A Jajja, A Sutyarjoko, J Lara, K Rennie, K Brandt, O Qadir, M Siervo 2014.) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25294299/ * Dietary Nitrate from Beetroot Juice for Hypertension: A Systematic Review (Diego A. Bonilla Ocampo, Andrés F. Paipilla, Estevan Marín, Salvador Vargas-Molina, Jorge L. Petro, and Alexandra Pérez-Idárraga, 2018) **Effects of Olive Oil and Its Minor Components on Cardiovascular Diseases, Inflammation, and Gut Microbiota (Gabriela Marcelino, Priscila Aiko Hiane, Karine de Cássia Freita, Lidiani Figueiredo Santana, Arnildo Pott, Juliana Rodrigues Donadon, Rita de Cássia Avellaneda Guimarães, 2019) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31394805/ ** Olive oil intake and cancer risk: A systematic review and meta-analysis, (Christos Markellos, Maria-Eleni Ourailidou, Maria Gavriatopoulou, Panagiotis Halvatsiotis, Theodoros N Sergentanis, Theodora Psaltopoulou) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35015763/ ***Nutritional Value, Phytochemical Potential, and Therapeutic Benefits of Pumpkin (Cucurbita sp.) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9182978/
***A.V. Rao, L.G. Rao: Carotenoids and human health, Pharmacological Research, 55 (2007) https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814611004080#b0105
**** Functional components in sweetpotato and their genetic improvement (Masaru Tanaka, Koji Ishiguro, Tomoyuki Oki and Shigenori Okuno, 2017) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5407917/ **** https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168483/nutrients
|
|
|
|
|
|