|
|
|
A VEGANUARY 2014 ÓTA EGY BRIT NONPROFIT SZERVEZET ÁLTAL MEGRENDEZÉSRE KERÜLŐ VILÁGSZINTŰ KIHÍVÁS, AMI A VEGANIZMUST NÉPSZERŰSÍTI AZÁLTAL, HOGY NÖVÉNYI ALAPÚ RECEPTEKKEL ÉS ÉLETMÓD TIPPEKKEL A VEGÁN ÉLETMÓD KIPRÓBÁLÁSÁRA ÖSZTÖNZI AZ EMBEREKET EGY EGÉSZ HÓNAPON ÁT. A KAMPÁNYHOZ 2023-BAN MÁR TÖBB MINT 700.000-EN CSATLAKOZTAK, EZZEL MEGDÖNTVE MINDEN ADDIGI REKORDOT. A KIHÍVÁS ITTHON IS KÉPVISELTETI MAGÁT VEGANUÁR NÉVEN. EBBEN A CIKKBEN MEGMUTATJUK NEKED, HA MÉG NEM TETTED, MIÉRT ÉRDEMES NEKED IS BELEVÁGNOD A KIHÍVÁSBA!
|
5 FONTOS OK, AMIÉRT ÉRDEMES BELEKÓSTOLNOD A VEGÁN JANUÁRBA
|
1.) JELENTŐSEN CSÖKKENTHETED AZ ÖKOLÓGIAI LÁBNYOMODAT
|
Az eddigi legátfogóbb brit elemzés szerint (1) a vegán étrend masszívan csökkenti az élelmiszertermelés okozta környezeti károkat. A vegán étrend 75%-kal kevesebb klímafelmelegedést okozó kibocsátást, vízszennyezést és földhasználatot eredményez, mint azok az étrendek, amelyekben naponta több mint 100 gramm húst tartalmaznak. A vegán étrend továbbá 66%-kal csökkenti a vadon élő állatok pusztulását és 54%-kal a vízfelhasználást - derül ki a tanulmányból.
|
2.) NÖVELHETED A NAPI ZÖLDSÉG- ÉS GYÜMÖLCSBEVITELEDET
|
A KSH statisztikai adatai (2) alapján a magyar lakosság zöldség- és gyümölcsfogyasztása nagyon alacsony, az átlagos teljes napi kalóriabevitelnek (3.417 kcal) mindössze 6,6%-a (227 kcal). A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének legfrissebb táplálkozási ajánlásai szerint is legalább a tányérunk felén zöldségeknek és gyümölcsöknek kellene lenniük, amit ezzel a mennyiséggel sajnos nem fedezünk. A napi ajánlott rostfogyasztás 30 gramm, a magyar lakosság átlaga azonban ebben is alulmarad napi 10 grammal.
A jó hír azonban, hogy a főként növényi alapú ételeket fogyasztók számára sokkal könnyebb elérni az ajánlott zöldség-, gyümölcs- és rostbevitelt, melynek egészségügyi előnyei vitathatatlanok.
|
|
|
|
|
3.) KIPRÓBÁLHATSZ IZGALMAS ÚJ ÍZEKET
|
Sokan gondolják még mindig, hogy a növényi alapú ételek unalmas és tápanyagszegény salátalevelekből állnak, de ez egyáltalán nem igaz, sőt! Nagyon ízletes ételek készíthetőek vegán alapanyagokból, akár a kedvenc levesed, főételed vagy desszerted, de kipróbálhatsz teljesen új ízeket is, például egy csicseriborsó tikka massalát vagy egy sütőtökös browniet.
|
|
|
|
|
VÁLOGASS KEDVEDRE AZ IZGALMAS VEGÁN RECEPTJEINK KÖZÖTT, AMIKHEZ KIVÁLÓ MINŐSÉGŰ BIORGANIK ALAPANYAGOKAT TALÁLSZ A WEBÁRUHÁZUNKBAN, VALAMINT EGYES ÜZLETEKBEN IS!
|
|
Fűszerezés Az ízeket leginkább a fűszerezéssel tudod feldobni, például bazsalikommal, kakukkfűvel, petrezselyemmel és korianderrel. A fűszerek, mint például a paprika és a kömény, mélyíthetik az ételek ízét. A sörélesztőpehely is kiválóan feldobja az ételeket, mivel kellemes, parmezán sajtra emlékeztető íze van, a fekete sóval pedig például a tojásos ízvilágot érheted el.
Főzési módok és új alapanyagok Fontos a megfelelő főzési vagy sütési módszer kiválasztása is, például a grillezés füstösebb ízt kölcsönözhet az ételeknek. Az évszaknak megfelelően választott friss alapanyagok is hozzájárulhatnak a zamatosabb ízekhez. A változatosság is kulcsfontosságú, érdemes kipróbálni például új zöldségeket, húsalternatívákat, elkészítési módszereket és ízkombinációkat is.
|
4.) MEGNÖVELHETED AZ ENERGIASZINTEDET
|
A könnyed, növényi alapú ételek csodát tehetnek az energiaszinteddel. Mivel a növényi étrend általában könnyebben emészthető, magas rost- és alacsony telített zsírtartalmú ételekből áll, kevésbé valószínű, hogy energiát elszívó emésztési problémákkal fogsz küzdeni, amelyet többségében inkább a nehezen emészthető, állati eredetű ételek szoktak okozni.
Sokan, amikor több növényi alapú ételt fogyasztanak vagy teljesen átállnak erre a táplálkozási módra, ezért jelentős energiaszintnövekedést tapasztalnak, de mint minden étkezési formánál, itt is fontos ügyelni a tápanyagok megfelelő egyensúlyára.
|
5.) EGÉSZSÉGESEN ÉS HATÉKONYAN FOGYHATSZ
|
Tudományos vizsgálatok is alátámasztják, hogy a növényi alapú étrend segíthet a hatékony fogyásban. Egy tanulmány (3) például azt találta, hogy a növényi étrendet követő egyének általában alacsonyabb testsúlyúak és kevesebb a szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezője. A növényi étrend csökkenti a BMI-t, a testzsírszázalékot és a derékbőséget is.
Több oka is van annak, hogy a növényi ételekkel hatékony a fogyás: általában alacsonyabb kalóriatartalmúak, mint az állati eredetű élelmiszerek, magas rosttartalmúak, ami segít megőrizni a jóllakottság érzését étkezések után. Ha emellett elhagyjuk a feldolgozott élelmiszereket is, amelyek gyakran magas cukortartalmúak és üres kalóriákat tartalmaznak, még gyorsabbá és hatékonyabbá válik a folyamat.
|
|
|
|
|
Flexitáriánus étrend, a kezdeti átmenet
|
Mi a helyzet akkor, ha úgy érzed, még nem tudsz teljesen vegán életmódra váltani? A flexitáriánus étrend lehet számodra egy jó kezdeti megoldás. A flexibilis és a vegetáriánus szavakból álló kifejezés arra utal, hogy a növényi alapanyagok mellett megengedőbb az állati eredetű alapanyagokat illetően, tehát nem kell drasztikus lépésre elszánnod magadat, ha számodra a fokozatosság a célravezető. Próbálj ki minél több receptet és hagyd, hogy az ízek és a jó tapasztalatok idővel magukért beszéljenek!
Vágj bele a kihívásba, próbálj ki minél több BiOrganik receptet, posztold ki, és jelölj meg bennünket a közösségi oldalakon!
|
|
|
|
|
Hivatkozások: (1) Scarborough, P., Clark, M., Cobiac, L., Papier, K., Knuppel, A., Lynch, J., ... & Springmann, M. (2023). Vegans, vegetarians, fish-eaters and meat-eaters in the UK show discrepant environmental impacts. Nature Food, 4(7), 565-574. (2) https://www.ksh.hu/stadat_files/mez/hu/mez0066.html (3) Barnard, N. D., Alwarith, J., Rembert, E., Brandon, L., Nguyen, M., Goergen, A., ... & Kahleova, H. (2022). A Mediterranean diet and low-fat vegan diet to improve body weight and cardiometabolic risk factors: a randomized, cross-over trial. Journal of the American Nutrition Association, 41(2), 127-139.
|
|
|
|
|
|