|
|
HOGYAN ÁLLÍTSD ÖSSZE AZ ÉTRENDEDET?
|
|
A növényi alapú ételek elkészítése nem olyan nehéz, mint amilyennek látszik, bár tény, hogy a hagyományos hús-krumpli menüről egy dominánsan növényi alapú étrendre való átállás elsőre okozhat némi fejtörést. Ebben a cikkünkben igyekszünk minél több támpontot adni Neked ahhoz, hogy mi kerüljön a tányérodra növényi alapokon, hogy az ízletes és egyben egészséges is legyen.
|
Én is, ahogyan sokan mások, amikor szemléletet váltottam, és ezért eldöntöttem, hogy megreformálom a táplálkozásomat, nem igazán tudtam, hol kezdjek neki. A zöldségek addig általában csak köretként szerepeltek a tányéromon, a gabonafélék terén pedig elég fantáziátlan voltam, a rizibizin és a teljes kiőrlésű kenyereken, tésztaféléken kívül mást nem is nagyon használtam.
|
|
|
|
|
A MAGYAROK ÁLTALÁBAN AZT FŐZIK, AMIT ISMERNEK
|
|
|
|
|
A magyar háziasszonyok többsége azt főzi, amit gyerekkorában otthon látott, reggelire rántottát pirítóssal, ebédre húst valamilyen körettel, a vacsora pedig általában egy hideg szendvics vagy ami az ebédről megmaradt. Általában ugyanazt a maximum 20-30 receptet szoktuk rotálni, amit már jól ismerünk.
Sokan azért teszik meg nehezen az első lépéseket, mert egyrészt nem szeretnek kilépni a megszokott komfortzónából, másrészt az egészséges ételekről nem az a kép él, hogy fantáziadúsak, laktatóak, finomak, hanem a többségnek egy kalóriaszegény saláta ugrik be, amitől szinte garantáltan éhes marad.
|
|
Szerencsére ez csupán egy gyakori tévhit, és egyáltalán nem fedi a valóságot. A növényi alapú étkezés ugyanis egy nagyszerű lehetőség a kreativitásra. Régi kedvenceidet is persze elkészítheted növényi alapokon, miközben növelheted ezzel a tápértéküket. Nem kell bonyolultnak lennie, és nincs is szükség feltétlenül különleges eszközökre sem. A receptekben lecserélheted a darált húst bio vörös lencsére, a csirkét gmo-mentes füstölt tofura, a fehér rizst bio barna basmati rizsre vagy például kölesre / bio kölesre, készíthetsz jó nagy adag laktató zöldsalátákat, és máris egészségesebb lesz az életmódod.
Számos növényi alapú főző workshop után tapasztalatból mondhatom, hogy egy ilyen esemény után olyan élményekkel mennek haza a vendégek, hogy teljesen megváltozik a képük az egészséges ételekről. Színesek, izgalmasak, táplálóak, tápanyagdúsak, de kalóriában általában szegényebbek, így könnyedén támogatják a súlykontrollt, miközben nagyon finomak is, ha tudjuk, hogyan készítsük el őket.
|
|
Nézz körül receptjeink között, hogy ihletet meríts a mindennapokra!
|
|
|
|
|
MENNYI KALÓRIÁT VIGYÉL BE EGY NAP?
|
Ez a kérdés szinte mindenkiben felmerül, amikor életmódváltásról és fogyásról van szó. A növényi alapú étrendben amellett, hogy az egyik legbékésebb táplálkozás, azt szeretem a legjobban, hogy ha arra odafigyelünk, hogy minél kevesebb feldolgozott ételt együnk és kellemesen jól lakjunk a vegán okostányér ajánlások szerint, nem igazán kell a kalóriákat szigorúan számolgatni, és ez sokunk számára szerintem igencsak jó hír!
|
|
|
|
Az átlagos napi kalória-szükségletünk egyébként több tényezőtől is függ (nem, életkor, fizikai aktivitás, kitűzött célok: fogyás, súlymegtartás, testtömeg növelés), azonban ha egy átlag értéket nézünk, akkor ez kb. napi 2.000 kalóriát jelent.
|
|
Tekints erre a 2.000 kalóriára úgy, hogy ennyi áll rendelkezésedre a napi kalóriabankodban, amit te döntesz el, hogy mire szeretnél költeni!
|
Egy közepes adag gyorséttermi sültkrumpli és egy nagy adag gyümölcsös zabkása körülbelül ugyanannyi (350 kcal) kalóriát tartalmaz, mégis teljesen más a hasznos tápanyag- és rosttartalma, nem ugyanakkora helyet foglal el a gyomrodban, más a benne lévő szénhidrátok szerkezete és így a felszívódási sebessége is. Tehát tényleg nem feltétlenül csak annyi a lényeg, hogy mi mennyi kalóriát tartalmaz, még hány szelet csoki fér ma bele, hanem hogy a bevitt kalóriák legnagyobb része miből származik, kalóriadús vagy inkább tápanyagdús ételekből.
|
|
|
|
|
|
KALÓRIASZÁMOLGATÁSOK HELYETT TÁNYÉRMÓDSZER!
|
A klinikai táplálkozási tanulmányok arra a megállapításra jutottak, hogy azok, akik teljes értékű (feldolgozatlan) növényi ételeket fogyasztanak, többet fogynak, mint azok akik kalóriaszámláló diétán vannak, még akkor is, ha nem korlátozzák annyira az adagokat, vagyis az egészségügyi tartományon belül annyit esznek, amennyitől kellemesen jól laknak. Tehát ahelyett, hogy rágörcsölnél arra, hány kalóriát ettél ma, inkább arra figyelj, hogy a bevitt kalóriák legnagyobb része feldolgozatlan növényi alapanyagokból, tehát zöld zónás ételekből álljon.
|
|
A cél összességében az, hogy a bevitt kalóriáink 40-50%-át az alacsony keményítő tartalmú zöldségek, ill. a gyümölcsök adják, 25%-át a gabonafélék és a magasabb keményítő tartalmú zöldségek, a másik 25%-át pedig a növényi alapú fehérjék (pl. hüvelyesek, ezekből készült növényi alapú termékek, húshelyettesítők).
|
|
|
|
A NÖVÉNYI ALAPÚ OKOS TÁNYÉR
|
Ha szemléltetni szeretném Neked, hogyan érdemes helyesen összeállítanod az étrendedet, számomra nem praktikus, hogy szigorúan grammonként mérd ki, mennyi makrotápanyagból mennyit vigyél be, ez túlzottan megbonyolítja az életedet, és nem ez a cél, hanem hogy öröm legyen az étkezés, miközben tudatosságot is csempészel bele. Ha növényi alapú ételekről van szó, a kiegyensúlyozott étrend kicsit másképpen áll össze, mint az általánosan megszokott esetében. Biztosan láttál már korábban olyan ábrákat, amelyek vizuálisan, étkezési piramis vagy tányér formájában igyekeznek szemléltetni, miből és mennyit érdemes egy nap enni.
|
A növényi alapú étrend a teljes értékű élelmiszerekre, zöldségekre, gyümölcsökre, hüvelyesekre (borsó-, lencse-, babfélékre), teljes kiőrlésű gabonákra (pl. rozs, köles, quinoa), diófélékre és magvakra összpontosít – bár néhány feldolgozott élelmiszert is tartalmazhat (pl. tofu). A növényi alapú étrend gazdag vitaminokban, antioxidánsokban és rostokban – ha jól csináljuk!
|
|
|
|
|
|
Használj (10%-ban) egészséges zsírforrásokat, mint pl. az avokádó, olajos magok, amelyekből csak egy szórásnyira van szükség az ételeidhez.
|
Lefordítva ezt, a gyakorlatban nem azt jelenti, hogy szépen összerakott Buddha tálakat lehet csak elkészíteni, hanem ez az ábra érzékelteti az alapanyagok helyes arányát az ételekben. Tehát ha készítesz például egy tésztaételt, akkor legyenek benne bőségesen zöldségek, növényi fehérjeforrások (pl. lencsefélék, babfélék, tofu), készíthetsz egy jó nagy adag leveles zöldekből készült salátát mellé és megszórhatod finoman a tetejét egy kis szezámmaggal. A gyümölcsöket inkább az étkezések között, illetve reggelire javasolom emésztési szempontból, melyek szintén nagyon fontos hasznos tápanyagforrások. Bánj az antioxidánsokban gazdag fűszerekkel bőkezűen, hogy az ételeid még ízletesebbek és egészségesebbek legyenek!
|
|
Tekints a fentiekre úgy, mint egy iránymutatásra, nem pedig úgy, mint egy szigorú szabályrendszerre, minél inkább közelítesz ezekhez az arányokhoz, annál egészségesebb és egyben karcsúbb is leszel!
|
A táplálékkiegészítők közül fontos a B12-vitamin(1) egész évben mindenki számára, illetve a téli időszakban a D-vitamin célzott pótlása, mivel a hiánya a populáció közel 50%-át érinti(2). Hasznos lehet továbbá az omega zsírsavak (EPA, DHA) algaolaj formájában történő bevitele is.
A dúsított és cukrozatlan növényi alapú tejek használata szintén előnyös lehet, hogy az elfogyasztott élelmiszerekkel hozzáadott vitaminokhoz jussunk.
Összességében akkor is, ha még távolinak érzed magadtól a teljes értékű növényi táplálkozást, arra buzdítalak, hogy iktass be minél több zöldségalapú ételt az étrendedbe! Csinálj kezdetnek heti egy nap húsmentes étkezést, vagy illessz be egy-egy ételt a mindennapokba, és tapasztald meg a jótékony hatásait!
|
|
|
|
|
|
Iratkozz fel a hírlevelünkre, ahol további exkluzív információkat és folyamatosan megújuló kedvezményes extra kuponkódokat biztosítunk Neked!
|
Hivatkozások: 1.) Green, R., Allen, L. H., Bjørke-Monsen, A. L., Brito, A., Guéant, J. L., Miller, J. W., ... & Yajnik, C. (2017). Vitamin B12 deficiency. Nature reviews Disease primers, 3(1), 1-20. 2.) Nair, R., & Maseeh, A. (2012). Vitamin D: The “sunshine” vitamin. Journal of Pharmacology and Pharmacotherapeutics, 3(2), 118-126.
|
|
|
|
|
|