|
|
|
TALÁN A LEGGYAKORIBB KÉRDÉS, AMIT FELTESZNEK NEKEM AZÓTA, HOGY NÖVÉNYI ALAPÚ TÁPLÁLKOZÁSRA VÁLTOTTAM, HOGY HOGYAN TUDOK ELEGENDŐ MENNYISÉGŰ ÉS JÓ MINŐSÉGŰ FEHÉRJÉT BEVINNI A SZERVEZETEMBE. A VÁLASZ NAGYON EGYSZERŰ: HÚS, TEJ VAGY TOJÁS NÉLKÜL IS RENGETEG FEHÉRJÉT FOGYASZTOK, CSAK ARRA SZÜKSÉGES ODAFIGYELNEM, HOGY VÁLTOZATOSAN ÉTKEZZEK, ÍGY A KÜLÖNBÖZŐ NÖVÉNYI ALAPANYAGOK AMINOSAVPROFILJA REMEKÜL KIEGÉSZÍTI EGYMÁST, ÉS TELJES ÉRTÉKŰ FEHÉRJÉHEZ JUT A SZERVEZET.
|
Mitől lesz minőségi egy fehérje?
|
Ahogyan azt már a korábbi, TOP 5 fehérjemítosz című cikkünkben is taglaltuk, egy fehérjeforrás attól függően lesz minőségi, hogy azt milyen hatékonyan tudja felhasználni a szervezetünk. Tehát a fehérjéknek azon képességét jelenti, hogy megfelelő típusú és mennyiségű aminosavakat tudnak-e szolgáltatni a szervezet számára a saját fehérjéinek előállításához.
Az állati eredetű ételek (hús, tej, tojás) is tartalmaznak természetesen hasznos mikro- és makrotápanyagokat, köztük fehérjét is, fogyasztásuk azonban számos komoly egészségügyi probléma pl. elhízás, szív- és érrendszeri-, daganatos betegségek, cukorbetegség magasabb kockázatával jár.(1) A számunkra leginkább teljes értékű fehérjeforrás egyébként az emberi anyatej, de erre ugyebár csupán csecsemőkorunkban van szükségünk.
Természetesen a növényekből is fedezhető minden számunkra szükséges aminosav, csak az egyes növényekben ezekből más-más arányban található meg. Ráadásul a fogyasztásuk biztonságosabb is, mivel védenek a krónikus betegségekkel szemben.(2) Ha pedig megfelelőképpen kombináljuk őket néhány egyszerű elv mentén, akkor pedig valóban teljes értékű fehérjeforráshoz is jutunk.
Fehérjehiánytól összességében így egyébként nem kell tartanunk a nyugati civilizációban, mivel az inkább a harmadik világbeli országokban jelent problémát, ahol éhezés van, és az emberek nagyon nem tudnak változatosan táplálkozni, ezért komoly hiánybetegségek alakulnak ki. A nyugati társadalmakban inkább az állati fehérjék túlzott fogyasztása okoz problémát a fent említett krónikus betegségek kialakulása miatt.
|
Hogyan lesz teljes értékű a fehérje?
|
Egy fehérje teljes értékűnek tekinthető, ha tartalmazza az összes esszenciális aminosavat, tehát azokat a fehérje építőkockákat, amelyeket a testünk önmaga nem képes előállítani, és ezért azokat az étrendünkkel szükséges pótolni.
A fehérjéket felépítő összesen 20-féle aminosav közül 9 esszenciális, melyek a következők: a metionin, a treonin, a triptofán, a lizin, a leucin, az izoleucin, a valin, a fenilalanin és a hisztidin.
A fehérjék rengeteg folyamatban részt vesznek egyébként, nem csak az izomépítésben:
|
|
• az izomzat, bőr, csontok, haj és a körmök felépítésében • az immunsejtek előállatásában (antitestek) • hormonok előállításában (pl. inzulin) • enzimek előállításában (pl. amiláz) • plazmafehérjék előállításában (pl. albumin) • transzportfehérjék előállításában (pl. hemoglobin).
|
A növények teljes értékű fehérjeforrások?
|
Ahogyan azt fentebb is írtuk, a növényi élelmiszerekben is megtalálhatóak ezek az esszenciális aminosavak, csak más-más mennyiségben, ezért kulcsfontosságú, hogy változatosan fogyasszuk őket, hogy minden szükséges tápanyaghoz így pl. minden esszenciális aminosavhoz is hozzájuthassunk. De mit jelent ez a gyakorlatban?
Ez nem jelent bonyolult és nehezen betartható elveket, mindössze arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy ha valóban szeretnénk a növényi ételek egészségre gyakorolt pozitív hatásait hosszú távon is élvezni, akkor törekedjünk a minél színesebb és teljes értékű étkezésre. Azt, hogy hogyan állítsd össze a tányérodat helyesen, ebben a cikkünkben olvashatod.
A növények közül egyébként a szója önmagában is teljes értékű fehérjeforrásnak számít, de kiváló aminosavprofillal rendelkezik például a quinoa, az amaránt, a kendermag vagy például a spirulina alga is.
|
Gyakorlatilag minden növényi élelmiszer tartalmaz fehérjét, de a leggazdagabb forrásai, amit mindenképpen érdemes rendszeresen fogyasztani:
|
|
• Bab-, lencsefélék és más hüvelyesek - kiváló forrásai a fehérjének, valamint rostoknak, vitaminoknak és ásványi anyagoknak.
• Szójatermékek és egyéb fehérje tartalmú készítmények - a szója is egy hüvelyes, és számos formában elérhető, például tofu, tempeh, szójatej, húshelyettesítők formájában, és mindegyikük kiváló forrása a fehérjének. Emellett készülhetnek még termékek például borsófehérjéből is.
• Teljes kiőrlésű gabonák - a teljes kiőrlésű gabonák, például a quinoa, a teljes kiőrlésű kenyér és a zabpehely is nagyobb mennyiségben tartalmaznak fehérjét.
• Magvak, olajos magvak - a magvak közül például a kendermag, a chia mag és a lenmag magas fehérjetartalmúak és egészséges zsírokat is tartalmaznak.
|
A zöldségekben, gyümölcsökben is találhatóak fehérjék, de ezeket elsősorban inkább magas rost-, vitamin- és antioxidáns tartalmuk miatt fogyasztjuk elsődlegesen.
Összességében ezek az ételek kiváló alternatívái lehetnek az állati fehérjeforrásoknak, különösen a vegetáriánusok és vegánok számára, de bárkinek, aki szeretne kicsit egészségesebben és változatosabban étkezni. A növényi ételek táplálóak, egészségesek és változatosak lehetnek, és hozzájárulhatnak a teljes értékű táplálkozáshoz.
|
Ha az étrendünk nagyon egyhangúvá válik, akkor előfordulhat, hogy bizonyos esszenciális aminosavakat nem megfelelő mennyiségben juttatunk a szervezetünkbe. Ilyenkor ez limitáló aminosavvá válhat, mely akadályozza a megfelelő fehérjeszintézist (hasznosulást), még akkor is, ha az összes többi aminosav megfelelő mennyiségben rendelkezésre áll.
Például, ha az étrendünk nem tartalmaz elegendő mennyiségű lizint (nem fogyasztunk hüvelyeseket), akkor a lizin lesz ez a limitáló aminosav. Ilyenkor az összes többi aminosav csak ennek a limitáló aminosavnak a szintjén képes beépülni és hasznosulni. Mi erre a megoldás?
A fehérje komplettálás (kiegészítés) segítségével könnyen teljes értékűvé tehetjük a napi fehérjebevitelünket. Ez azt jelenti, hogy két növényi fehérjeforrást (például hüvelyeseket és gabonákat) kombinálunk annak érdekében, hogy bevigyünk minden nélkülözhetetlen esszenciális aminosavat.
|
Forrás: American Society for Nutrition
|
Szerencsére a gyakorlatban egyébként is az ételek többségét így fogyasztjuk, csak talán nem figyeltünk erre oda olyan tudatosan.
|
Ha például hüvelyesekből készítesz valamilyen ételt, akkor érdemes valamilyen gabonafélével kombinálni, ilyen egy jó chilis bab barna rizzsel vagy egy lencsebolognai teljes kiőrlésű durumtésztával, de még a csicseriborsóból készült hummuszos szendvics vagy tortilla tekercs is jó teljes értékű fehérjeforrást biztosíthat a számodra.
|
Nem kell egyébként feltétlenül egy étkezésen belül kombinálni az alapanyagokat, a lényeg, hogy a nap folyamán azért lehetőség szerint fogyassz ezekből változatosan. Ha például délben babot ettél, és később délután egy kis nyers mandulát falatozgatsz, akkor hozzáadtad azt a metionint, ami ebéd közben kimaradt.
Összességében, ha elegendő kalóriát eszünk, étrendünk minél inkább teljes értékű és kellően változatos, tehát a vegán okos tányér elvei szerint étkezünk, akkor hozzájuthatunk minden szükséges esszenciális aminosavhoz.
|
|
|
|
|
Próbáld ki a változatos táplálkozásért növényi alapú receptjeinket!
|
|
|
|
|
|
Iratkozz fel a hírlevelünkre, ahol további exkluzív információkat és folyamatosan megújuló kedvezményes extra kuponkódokat biztosítunk Neked!
|
Hivatkozások: (1) Barnard, N. D., & Leroy, F. (2020). Children and adults should avoid consuming animal products to reduce risk for chronic disease: YES. The American Journal of Clinical Nutrition, 112(4), 926-930. (2) Greger, M. (2015). Plant-based diets for the prevention and treatment of disabling diseases. American Journal of lifestyle medicine, 9(5), 336-342.
|
|
|
|
|
|