|
|
|
Egyre többen mondanak nemet a kristálycukorra, és keresnek más alternatívákat az ételek ízesítéséhez. De mi a baj a túl sok kristálycukorral? És vajon jobban járunk azokkal a termékekkel, amelyekkel helyettesíthetjük? Ennek járunk utána ebben a bejegyzésben!
|
|
|
|
|
A cukroknak számos típusát különböztethetjük meg (pl. fruktóz, glükóz, stb.), amelyek egy része gyümölcsökben, zöldségekben, tejtermékekben természetes módon is megtalálható.
A legtöbben Európában a cukorrépa levéből előállított répacukrot használják (míg máshol a cukornádból készült változat terjedt el). A répacukornak számos elnevezése él a köztudatban: asztali cukor, finomított cukor, fehér cukor. A kockacukor, a kristálycukor vagy a porcukor ennek a fajtának egy-egy változata.
|
|
|
|
|
A cukor hatása az egészségre
|
A finomított ételek jelentős részében van hozzáadott cukor. Az üdítőitalok, sütemények, kekszek, torták nagy mennyiségben tartalmaznak cukrot. A szakemberek szerint éppen a hozzáadott cukor az, ami a kapcsolódó egészségügyi problémák többségét okozza: például jelentősen növeli a szív- és érrendszeri betegségek, az elhízás és a fogszuvasodás kockázatát.
Pedig nem fogyasztunk belőle keveset! A világ éves cukorfogyasztása évi 200 millió tonna körül mozog, amiből Magyarország kb. 400 000 tonnával veszi ki a részét.
De mégis mi az, ami egészségtelenné teszi a túl sok cukor fogyasztását?
A fehér cukor előállítása során nagyon sok átalakítási folyamaton megy keresztül a cukorrépa, valamint adalékanyagok is kerülnek hozzá.
Az első, és legfontosabb tudnivaló, hogy a cukor mono- és diszacharid szénhidrát, és mint ilyen, a hasnyálmirigyet inzulin kibocsátásra készteti. Ha ez túlságosan nagy intenzitással történik, az hosszú távon inzulinrezisztenciához vezethet. Ennek hatására felborul a hormonok egyensúlya, ami izomvesztéshez, testzsír-növekedéshez, csontsűrűség-vesztéshez, depresszióhoz, és a nemi vágy csökkenéséhez is vezethet.
A nagy mennyiségű cukor másik káros hatása, hogy mivel savas hatással bír, a szervezetet lúgosításra sarkallja, hogy helyreálljon a pH-egyensúly. Viszont ha nincs elegendő lúgosításra alkalmas étel a gyomorban, akkor a szervezet a tartalékokhoz nyúl: elvonja a vitaminokat, az ásványi anyagokat. A kalciumot például a csontoktól vonja el, így előidézve csontritkulást vagy további fogszuvasodást.
Nem túlzás tehát azt állítani, hogy túl sok cukor fogyasztása lényegében minden szervre hatással van. Túlságosan megdolgoztatja a hasnyálmirigyet. Felhalmozódik a májban (glukóz/glikogén) formájában, ami a máj megduzzadásához vezet. A vérben zsírsav formájában raktározódik, ami először a test passzívabb területein (has, ülep, combok), majd a fontosabb szerveken (szív, vese) rakódik le.
|
|
|
|
|
Mennyi cukrot szabad fogyasztani?
|
A cukor valamilyen formában a legtöbb ételben jelen van. Biztos lehetsz benne, hogy a ketchupban, a zacskós levesben és a kenyérben is van, amelyeket talán Te is nap mint nap fogyasztasz. Sajnos a csomagolások is sokszor becsapósak: hiába olvasható egy terméken, hogy cukor hozzáadás nélkül készült, ez csak a szacharózra (répacukorra) vonatkozik, attól még glükózszirupra vagy fruktóz ugyanúgy lehet benne.
|
A tanulság egyértelmű: figyelj oda a cukor mennyiségére, amit elfogyasztasz!
|
A cukor teljes kiiktatása bonyolult és felesleges lenne (úgy is fogalmazhatnánk, hogy átesnél vele a ló túloldalára). Szénhidrátra (azaz cukorra) szüksége van a szervezetnek, megfelelő mennyiségben hasznosítani tudja azt. De érdemes lehetőleg természetes formában bevinni a napi mennyiséget, például gyümölcsök, aszalványok formájában.
|
|
|
|
|
Mit használhatsz kristálycukor helyett?
|
Az elfogyasztott cukor mennyiségét elsőkörben azzal csökkentheted, ha nem cukrozod meg a kész ételeket, de legalábbis jóval kevesebb cukrot használsz, mint korábban. Bizonyos esetekben más fűszerekkel, vaníliával vagy gyümölccsel is helyettesítheted a fehér cukrot.
|
|
|
|
|
Félreértés ne essék, ahogyan a répacukor, úgy a kókuszvirágcukor és a nádcukor túlzott fogyasztása is egészségügyi kockázatot jelent.
A kókuszvirágcukor kalória- és szénhidráttartalma például közel azonos a répacukoréval. Előnye viszont vele szemben, hogy növényi rostot (inulint), ásványi anyagokat (vasat, cinket, kalciumot) és vitaminokat is tartalmaz, mindezek miatt pedig alacsony a glikémiás indexe (tehát lassabban és kevésbé emeli meg a vércukorszintet).
A kókuszvirágcukor sütéshez és főzéshez is kiváló, úgyhogy ha a következő sütőgetésnél már nem fehér cukrot szeretnél használni, érdemes kipróbálnod!
|
|
|
|
|
A melegebb éghajlatú területeken már jó ideje nagyon elterjedt a cukornádból előállított nádcukor. Sőt, a világ cukortermelésének kb. 70%-át cukornádból nyerik ki.
Felépítésében a nádcukor és a répacukor nagyon hasonló, így a mértékletességre a nádcukor esetében is figyelni kell!
Amiben mégis különböznek, az elsősorban az ízük. Páran vitatják, hogy a világos nádcukorról is elmondható, de a barnára egész biztosan igaz, hogy kissé karamelles az íze. Akik kedvelik ezt a melaszos ízt, azok el se tudják képzelni, hogy a teát, vagy a limonádét ne nádcukorral ízesítsék.
Végül, de nem utolsósorban, nem árt megemlíteni, hogy a nádcukrot a répacukorral ellentétben nem vegyi úton állítják elő. A cukornád levágása után sajtolással nyerik ki a folyékony cukrot, amelyet aztán centrifugálnak és szárítanak. Mivel ez egy természetes feldolgozási folyamat, némileg több vitamin, nyomelem, ásványi anyag marad meg a nádcukorban, de azt azért túlzás lenne állítani, hogy sokkal egészségesebb répából előállított társánál.
|
|
|
|
|
Szirupok és édesítőszerek
|
Sokan különféle szirupokkal, édesítőszerekkel váltják ki a cukor használatát. Amerikai filmeknek köszönhetően az egyik legismertebb ezek közül a juharszirup, de a datolyaszirup, az agavészirup és a rizsszirup is egyre nagyobb népszerűségnek örvend.
Mivel azonban nem minden esetben lehetséges szirupokkal helyettesíteni a fehér cukrot, más alternatívákra is szükség van.
Az egyik ilyen opció a nyírfacukor (vagy másnéven xilit), amely mellett erős érv, hogy nem emeli meg a vércukorszintet, mivel csak nagyon elhanyagolható mennyiségben szívódik fel a bélrendszerből. (Viszont nem árt tudni, hogy kellemetlen hasi puffadást, hasmenést okozhat az arra érzékenyeknél, ezért érdemes lassan hozzászoktatni a szervezetet és nem javasolt napi 30-50 grammnál nagyobb mennyiséget fogyasztani belőle.)
Érdemes kiemelni az eritritolt is, amelynek az egyik legnagyobb előnye, hogy nem hat az inzulintermelésre, ezért cukorbetegek és inzulinrezisztensek is bátran fogyaszthatják.
Fontos tisztázni, hogy ezekről az édesítőszerekről is elmondható, hogy nagy mennyiségben káros hatással lehetnek a szervezetre, úgyhogy a mértéket akkor is tartani kell, ha ezek közül használod valamelyiket!
|
|
|
|
|
|
|
Összegzésként elmondhatjuk, hogy akármivel is édesíted az ételeid, fontos, hogy tartsd a mértéket! A kristálycukor mellett számos alternatíva a rendelkezésedre áll, amelyek közül sokat Tőlünk is beszerezhetsz! Akár a nádcukorra, a kókuszvirágcukorra, akár valamilyen szirupra vagy édesítőszerre esik a választásod, figyelj oda az elfogyasztott mennyiségre!
|
|
|
|
|