Mákos citromos tejbegríz
Köszöntsük az őszt ezzel a krémes, ízletes, igazi szív- és pocakmelengető recepttel! Sokaktól hallottam a környezetemben, hogy nincsenek oda az őszért, legalábbis még nem állnak készen arra, hogy elköszönjenek a nyártól. Ezt meg tudom érteni, hisz a hidegebb idő és a rövidebb nappalok tudják negatívan befolyásolni az ember hangulatát. De talán ezért is extrán fontos most, hogy finom és tápláló reggelivel kezdjük a napunkat!
Ezen kívül, a reggeli elfogyasztása nekünk nőknek a kiegyensúlyozott hormonháztartáshoz is hozzájárul. A fasting magyarul a böjt - egy diéta, ami egy rövid időintervallumra szűkíti a napi étkezéseket így ígérve fogyást - megnöveli a mellékvesekéregben termelődő stresshormon szintet, a kortizol szintet. A kortizol szint akkor szokott megnőni, amikor a testet valami stresszes szituációra - küzdelemre vagy menekülésre - kell felkészíteni. Ja és a vércukorszint is megnő tőle.
Egy szó, mint száz, készítsük el ezt a tápláló reggelit, hogy a testünk energiával ne pedig stresszel feltöltve kezdje a napot!
Hozzávalók:
- 2,5 ek búzadara
- 250 ml Soon bio kenderital
- egy fél citrom reszelt héja
- egy fröccsenésnyi citromlé
- 1 púpozott tk darált mák
- 1 tk Naturmind eritritol-stivia édesítő (opcionális)
Elkészítés:
- Daráljuk le a mákot és reszeljük le a citrom héját.
- Eközben rakjuk fel a tejet egy kis lábosban melegedni magas hőfokon és adjuk hozzá a citrom héjat (itt már isteni illata lesz a konyhának).
- Amikor a tej felforrt, öntsük hozzá a búzadarát és egy kézi habverővel kezdjük el dinamikusan kevergetni. Így megakadályozzuk, hogy búzadara gombóckká formálódjanak a kásában (de őszintén szólva szerintem azok isteni részek.
- Amikor kicsit elkezdett besűrűsödni a kása adjuk hozzá a darált mákot, az édesítőt (ha egy viszonylag édesebb növényi tejet használsz akkor nem szükséges) és fröccsentsünk bele egy kis citromlevet is. Őket is keverjük el jó alaposan.
- Addig főzzük, amíg be nem sűrűsödött a kis tejbegrízünk annyira hogy a kézi habverő csíkokat húz maga után benne. Egyből tálaljuk és ahogy hűl még jobban be fog sűrűsödni.
Díszítés:
Idén még nem készítettem őszköszöntő kását ezért valami őszies mintát akartam kirakni az otthon talált toppingjaimból. Be kell valljam, hogy egy jó ideje nem jártam már csomagolásmentes boltban, ami azt jelenti hogy hiányosak a mag és aszalt gyümi táraim, ezért kreatívan kellett megoldanom ezt a feladatot.
Amikor megtaláltam a friss áfonyákat a hűtőben tudtam, hogy ők tökéletes szőlő szemek lesznek a dizájnhoz. Ha nektek igazi szőlő is van otthon akkor persze használjátok azt, de az áfonya is tökéletesen passzolt a citrom és mák ízkombinációhoz. Az áfonya szemekből kiraktam egy szőlő fürtöt, a kacshoz és levelekhez pedig saját petrezselymünket használtam. Díszítsétek kedvetekre egyéb maggal, magvakkal és amivel szeretnétek. Jó étvágyat hozzá!
@porridgenius
A citrom mint immunerősítő, most a reggeli kásánkat ízesíti. Ne feledjétek! Csak bio citrom héját használjátok!
Egy kenyér, ami egyben desszert is? Igen, ez az áfonyás citromkenyér. Van ezzel bárkinek problémája? Szerintünk sincs. ;)
Vegán krémtúró utánzat, amit akár palacsinta töltetléknek is használhatsz!
Ha egy könnyű, üdítő és egészséges reggelire vagy desszertre vágysz, akkor ez a recept lesz a kedvenced!