Banános zabkeksz
Egészséges, egyszerű, és mennyei!
Az utóbbi időben, az irritábilis bél szindrómám (IBS) rákényszerített, vagyis inkább motivált arra - fontos a pozitív mindset -, hogy kicsit pihentessem a kedvenc ételem, a zabkása fogyasztását. Erre úgy jöttem rá, hogy az elmúlt egy-két héten nem volt időm reggelire kását készíteni és ezzel párhuzamosan a reggeli tüneteim sem voltak olyan rosszak. Persze emögött lehet más ok is - az biológia szak egyik első tanítása az egyetemen, hogy a korreláció nem jelent feltétlenül ok-okozati összefüggést - de úgy gondoltam mindenképpen érdemes lenne kísérletezni más reggelikkel is.
Bár ez a recept is tartalmaz zabot - hiszen ez egy csodálatos alapanyag - vegyítettem egy kis mandulaliszttel is, ami könnyebben emészthető a beleknek. Ezzel a recepttel azt is el szerettem volna érni, hogy ugyanolyan egyszerű legyen összeállítani, mint egy zabkását. Míg egy zabkása gyakorlatilag = zab + folyadék → kever → főz, ez a keksz = banán + mandulaliszt + zab → kever → süt. Persze nyugodtan lehet a hozzávalókon variálni, más lisztet használni, akár az egészet zabból elkészíteni... Ez a recept adjon nektek is teret a kísérletezésre.
Hozzávalók:
- 1 érett banán
- 3 ek BiOrganik zabpehely
- 3 púpozott ek Naturmind mandulaliszt
(extrák: vegán csoki, dió)
Elkészítés:
- Nyomkodd össze a banánt egy villával.
- Add hozzá a lisztet és a zabot, majd jól keverd őket össze. Az extra ízért és textúráért én belekevertem még vegán csokoládé és dió darabokat is.
- Formázz a tésztából 3 lapos keksz formát egy sütőlappal kibélelt sütőtálcára. Süsd őket 180 fokon kb 15 percig, amíg aranybarnák nem lesznek.
Tálalás:
Ahhoz, hogy egy kielégítő és tápanyagdús reggelit kapjunk, tálaljuk magas fehérjetartalmú joghurttal - szója joghurt vagy vegán fehérjeporral összekevert más növényi alapú joghurt -, mogyoróvajjal, gyümölcsökkel, és magvakkal. Jó étvágyat hozzá!
@_veganflora_