Görög stílusú köleskása
A minap néztem meg a Bazi nagy görög lagzi 3-at a mozikban barátnőimmel. Nem életem filmje, de arra tökéletes volt, hogy visszarepítsen Görögországba, és felidézze az Athéni nyaralás emlékeit … a tengerpartot, az ókori történelem morzsáit, és persze az isteni ételeket! A szállodánkhoz viszonylag közel rábukkantunk egy kis tradicionális étteremre, a Deniz Mezére (mentsétek el a helyet a legközelebbi utatokhoz), ahol leginkább helyiek álltak meg enni. A kiszolgálás fantasztikus volt, az étel pedig felejthetetlen! Akkora adagokat toltunk be, hogy orvosis barátnőim el is csodálkoztak gyomruk tágulékonyságán.
Persze azokat az ízeket csak helyi alapanyagokkal lehetne a legpontosabban rekreálni, de vágytam valami olyan reggelire, ami ismét vissza tud repíteni fejben Deniz Meze görögzászlós abroszához. Már csak a tenger zúgása hiányzik, hogy tökéletes görög élményt nyújtson ez a kása!
Kása hozzávalók:
- 50 g BiOrganik Bio Köleskása
- 1 csipet só, kevés bors
- 1/3 reszelt uborka
- 1 tsp sörélesztőpehely (opcionális)
- víz
Toppingok:
- Violife Görög Fehér
- koktél paradicsom
- szárított paradicsom
- olívaolaj
- bors, oregánó
Elkészítés:
- A köles port öntsd fel kb 100-150 ml vízzel (a lényeg, hogy ne túl sokkal mert akkor túl folyós lesz) és kezd el melegíteni közepes hőfokon. Amikor magába szívta az összes vizet, akkor adj hozzá még. Én így főztem és adogattam hozzá a vizeket egy bő 5 percig.
- Reszeld le az uborkát, facsard ki belőle a levét (de ne öntsd ki még kellhet) és add hozzá a kásához. Ha úgy érzed, hogy ráfér egy kis folyadék akkor öntsd hozzá az uborka levet, ha anélkül is eléggé krémes akkor idd meg.
- Opcionálisan adhatsz hozzá egy tk. sörélesztőpelyhet is. Én azt szinte minden sós ételbe szoktam rakni annyira szeretem.
- Amikor a kásád elérte a kívánt konzisztenciát, tálalhatod is az isteni toppingokkal. Én a paradicsomokat kicsit megpörköltem olajon ugyanabban a lábosban, amiben a kását is főztem.
Tálalás:
Sok feta, sok pari, sok szárított paradicsom és egy löttyentésnyi olívaolaj. Ha igazi görög saláta feelinget szeretnél akkor adj hozzá olíva bogyókat is nyugodtan (én abból éppen kifogytam).
Jó étvágyat!
@porridgenius
Vegán krémtúró utánzat, amit akár palacsinta töltetléknek is használhatsz!
Varázsolj egy kis nyarat a télbe! A tzatzikis tésztasalátánkkal felidézheted a nyár ízeit!
Megérkezett a háinypótló, egyedülálló VeganChef Tzatziki krém, amellyel most már tökéletes vegan gyrost alkothatsz!
Kására fel! Egy újabb rendhagyó finomsággal készültünk a számodra.