Kenyér kása
Rátaláltál két kőkemény szelet kovászos kenyérre a spájzodban? Olyan kemények, hogy már biztosan nem tudod őket a sütőben újra puhává varázsolni? De ételt pazarolni mégsem szeretnél…
Itt a megoldás! Készíts belőlük kenyér kását reggelire, pont úgy mintha zabot használnál. Ezt a receptet egy német lány mutatta nekem. Első hallásra ugyanolyan szkeptikus voltam, mint ti. De amikor végre rávettem magamat a kipróbálására, szerelem volt első kóstolásra.
Megvan benne minden, ami egy jó reggeli kásához kell: krémes, tápláló és persze finom. A teljes kiőrlésű kovászos kenyér jellegzetes savanykás íze csodásan harmóniát alkot a kardamommal és a fahéjjal. De már tudom is, milyen ízekkel fogok legközelebb kísérletezni.
Általában sosem tudom olyan gyorsan elfogyasztani a vekni kovászos kenyeret, hogy meg ne keményedjen az utolsó pár szelet, de most már kifejezetten várni fogom, hogy ez megtörténjen.
Hozzávalók:
- 1.5-2 szelet száraz teljes kiőrlésű kovászos kenyér
- 150 ml víz
- 1 tk BiOrganik juharszirup
- Soon Bio Rizsital
- fahérj, kardamom
- fehérje Naturmind földimogyoróvaj-por inulinnal
Elkészítés:
- Áztasd be a kenyér szeleteket a vízbe 10-15 percre. Majd kezd el közepes hőfokon főzni. Amikor megpuhult már eléggé a kenyér nyomogassuk szét a spatulával.
- Amikor már kezd sűrű kásává válni a kenyér (kb 10 perc után), adjuk hozzá a juharszirupot, a fűszereket és egy kis növényi tejet is. Ahogy a zabkásánál is, ehhez is adhatunk extrákat mint a darált lenmag, vagy a földimogyoróvaj-por.
- Főzzük még néhány percig (ha úgy érezzük, adjunk hozzá még növényi tejet - én folyamatosan adagoltam hozzá kis löttyentésnyi mandula tejet, amikor túlságosan besűrűsödött), majd tálalhatjuk is melegen. Ha teljesen krémes textúrára vágyunk akkor főzhetjük olyan sokáig, míg a kenyér héja is szétmállik teljesen, vagy kézi mixerrel átmehetünk rajta egyszer kétszer, de én kifejezetten élveztem a kenyér héjnak a kásához képest szilárd textúráját.
Jó étvágyat!
@porridgenius
Ha már kipróbáltad az előző receptünket a kókuszos overnight kását és rákaptál, akkor itt a folytatás!
Az instant tejberizs, amit imádni fogsz! Gyors, tápláló és energiát adó reggeli, kevesebb mint 10 perc alatt!
Málnás brownie vagy zabkása? Mindekttő egyszerre! Kóstold meg!
Jöhet egy kis izgalom a szürke hétköznapokra? Egy nem annyira szokványos, de annál finomabb kása.