
Mákos bejgli rizs-zabkása
Mit szólnál, ha idén reggel belecsempészhetnéd a bejgli ízét a karácsonyi reggelidbe?
Végre itt a bejgli szezon! 12 hónapot kellett rá várni, de megérte. Most már minden utca sarkon, minden ház ablakából érezni a fenséges tekercs illatát. A családi összezörrenések elkerülése végett, hogy mindenki ízlését kielégítsük általában egy diós és egy mákos bejglit is tálalunk az asztalon. De igazából mindenkinek van egy kedvence. Bevallom én a mákos bejgli pártfogoltjainak csoportját gyarapítom.
Azonban legtöbbször annyira eltelítődöm a levessel és a fő fogással, hogy egy szelet bejgli se fér már belém. Ami egy részről persze jó, hogy a testemre hallgatok és nem erőltetem azt, ami már nem esne jól neki. De hát kihagyni a bejglit karácsonyi menüből?! Erre az égető problémára találtam megoldást zabkása formájában!
Elkészítettem egy vegán, mákos bejgli töltelék ihlette kását, amivel azóta sem tudok betelni! Az ízek és a textúrák kombinációja egy olyan reggelit alkotott meg, ami szerintem magát a sütit is túlszárnyalja! De erről bizonyosodjatok meg ti is
Hozzávalók:
- 30 g BiOrganik bio zabpehely
- 20 g BiOrganik bio rizskása
- 15 g darált mák
- 1 tk sárgabarack (vagy csipkebogyó lekvár)
- 1/2 citrom reszelt héja
- ~150 ml növényi tej
- BiOrganik juharszirup (én összenyomkodott banánt használtam)
Elkészítés:
- Egy lábosba öntsük bele a zabot, a rizskása port és körülbelül 1 dl tejet. A folyadékot mindig fokozatosan adagolom a kásához, hogy ne legyen túl folyós.
- Kezdjük el melegíteni közepes lángon és kevergessük folyamatosan. Ha azt látjuk, hogy a kása felszívta az összes tejet, akkor adjunk még hozzá.
- Amikor már egy sűrűbb kása állagot kaptunk, adjuk a kásához a citrom héjat, egy csipet sót, a lekvárt, a darált mákot és még egy kis vanília esszenciát vagy port is. Jól keverjük össze és kóstoljuk meg mielőtt megédesítjük.
- Most jöhet az édesítő is. Én egy 1/3 banánt széttrancsíroztam és azt használtam édesítőként. Még főzzük pár percig és amikor elérte a kívánt állagot akkor tálalhatjuk is.
Feltétek:
Mikulás csoki, mogyoróvaj, napraforgómag, még egy kis darált mák, BiOrganik hajdina pehely és pirított kókusz chips. De bármi mehet rá, ami szem szájnak ingere.
Jó étvágyat!
@porridgenius
A citrom mint immunerősítő, most a reggeli kásánkat ízesíti. Ne feledjétek! Csak bio citrom héját használjátok!
Ha egy könnyű, üdítő és egészséges reggelire vagy desszertre vágysz, akkor ez a recept lesz a kedvenced!