Céklás rizottó vegán ricottával
Hozzávalók:
A rizottóhoz:
-
2 db közepes cékla
-
1 csésze (200 g) arboiro rizs
-
2,5 csésze (6 dl) zöldségalaplé
-
1,5 dl száraz fehérbor
-
2 ek. balzsamecet
-
1/2 citrom leve
-
2-3 ek. olívaolaj
-
1 kisebb fej vöröshagyma
-
3-4 gerezd fokhagyma
-
só, bors ízlés szerint
A ricottához:
-
1 csomag Lunter natúr tofu
-
1 ek. olívaolaj
-
1 ek. citromlé
-
só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
- Karikázzuk fel a hagymát, hámozzuk meg, majd daraboljuk fel a céklát, és helyezzük őket sütőpapírral bélelt tepsibe.
- Locsoljuk meg olívaolajjal, balzsamecettel, sózzuk, borsozzuk, illetve adjunk hozzá néhány gerezd fokhagymát.
- Takarjuk le alufóliával, majd süssük 190 fokon kb. 1 óráig.
- Ha a cékla elkészült, hagyjuk kicsit hűlni, majd turmixoljuk le a hagymákkal együtt. (Néhány kockát hagyjunk meg a tálaláshoz.)
- Hevítsünk olívaolajat egy serpenyőben és pirítsunk meg rajta 2 gerezd tört fokhagymát.
- Adjuk hozzá a rizst és a fehérbort. Fontos, hogy a rizst ne mossuk át főzés előtt, hiszen a keményítőtartalma adja a krémes állagot.
- Ezután folyamatos kavargatás mellett fokozatosan (3-4 részletben) öntsük hozzá a zöldség alaplevet, amikor úgy látjuk, hogy lefőtt róla.
- 15 perc után adjuk hozzá a céklás krémet, majd főzzük további 5 percig.
- A ricottához morzsoljuk le a tofut, és helyezzük az aprítóba a sörélesztőpehellyel, sóval és citromlével együtt.
- Turmixoljuk addig, amíg teljesen krémes állagú nem lesz, és egy kávéskanál segítségével kanalazzuk a rizottó tetejére.
- Tálaljuk cékladarabokkal és friss petrezselyemmel.
@_veganflora_
Fáradékonyság over! Igazi vas és kálciumbomba a javából!
A céklát nem kell bemutatni magas vastartalma miatt, viszont azt tudtad hogy a fekete szezámmagban a kálcium mellett több fehérje is van mint a fehér szezámmagban?
Az aranytej egy ayurvedikus ital, melynek jótékony hatása a kurkumának köszönhető.
A vegánok nagy kedvence a Buddha tál. Nem is csoda, mert minden megvan benne, ami kell, ráadásul ezzel a thai mogyorószósszal annyira finom, hogy talán a tál sem fog utána megmaradni.
Házi készítésű vegán ricotta. Tudod mitől lesz sajtos íze? Nézd meg a receptet!