Alma ecetes zabkása
Szembejött már veletek valaha olyan cikk, amely azt állítja, hogy egy shot almaecet reggelente segít a fogyásban és kimossa a toxinokat a szervezetünkből? Hát sajnos le kell romboljam ezt az illúziót, mert valójában nagyon kevés kutatás folyt ebben a témakörben, és azoknál is főleg állatokon kísérleteztek. Viszont a reggeli zabkásába nagyon is való kis mennyiségben. ;)
Mostanság elkezdtem érdeklődni a fermentálás iránt, hogy az IBS (irritábilis bél szindróma) tüneteimen javítsak. Átböngésztem számos fermentált zabkása receptet és beszéltem egy szakértő barátommal is a témáról. Ahhoz, hogy a bacik elkezdjenek dolgozni a zabbal igazából semmilyen extra hozzávaló nem szükséges - csak zab és szobahőmérsékletű víz - de az egyik receptben olvastam, hogy valaki almaecetet adott a kásához és nagyon kíváncsivá tett.
Első hallásra furcsának és undinak tűnhet, de isteni végeredmény került a tálamba! Egyáltalán nem lett savanykás a kásám, de valahogyan mégis egy erősebb zab ízt éreztem. Nehéz szavakba önteni, ki kell próbálni. ;)
Hozzávalók:
- 40 g Naturmind gluténmentes zabkása
- 140 ml szobahőmérsékletű víz
- 1,5 ek almaecet
- 1 csipet só
- 1/3 banán
- 1 ek frissen őrölt lenmag
Elkészítés:
- A zabot felöntjük a vízzel és az ecettel, majd 24 órán keresztül állni hagyjuk a konyhapulton lefedve. Én az edény tetején lazán raktam csak rá, úgy hogy tudjon levegőzni, de ne menjen bele kosz.
- Egy nap múlva a zabot a levével együtt egy lábosba öntjük, hozzáadunk egy csipet sót és közepes hőmérsékleten melegíteni kezdjük.
- Amikor a kása besűrűsödött, ledaráljuk a lenmagot, összenyomkodjuk a banánt és egy löttyintésnyi növényi tejjel hozzáadjuk őket a zabkásához.
- folyamatos kevergetés közben addig főzzük amíg a preferált konzisztenciát meg nem kapjuk.
Feltétek:
Félbevágott kis eprek, kendermag, goji bogyók, mogyoróvaj, BiOrganik juharszirup (opcionális). A goji bogyókat érdemes belekeverni a kásába, hogy megpuhuljanak.
.
@porridgenius
Ha utazol vagy kirándulsz, mindig jó, ha van nálad valami egyszerű, de nagyszerű harapnivaló. Különösen igaz ez akkor, ha nem vagy biztos benne, hogy út közben vagy a célállomáson be tudsz szerezni vegán élelmiszereket. Úgy gondoljuk, jobb előre készülni, mint utólag bánkódni, ezért ajánljuk figyelmedbe a következő receptet, ami biztosan nem fog csalódást okozni. ????????????
Egy örök klasszikus, hagyományos ízekben, vegán alapokon. Kóstold meg a Vegaföllel, nem fogsz csalódni!
Gondoltad volna, hogy ha egy kis almaecettel megbolondítod a zabkásádat, akkor sokkal jobban kijön a zab íze?