Zabkeksz
Hogyan lehet egy kis rostot csempészni a sütibe? A választ a most következő almás-fahéjas zabkeksz recept adja meg, amely töltelékkel vagy anélkül is nemcsak rostdús, de nagyon finom is.
Hozzávalók: (10-12 db)
a sütihez:
• 1 ek. Naturmind almarost
• 1/2 db alma lereszelve
• 100 g zabpehely
• 80 g zabliszt
• 30 g vegán vaj
• 0,5 dl növényi tej
• 1 tk. sütőpor
• 1 ek. lenmag
• 1 tk. fahéj
• BiOrganik juharszirup/nádcukor ízlés
szerint
a töltelékhez:
• 20 g vegán vaj
• 200 g vegán porcukor
• 2 tk. növényi tej
• 1 tk. vanília cukor/aroma
Elkészítés:
1. Elsőként készítsük el a tölteléket; keverjük össze a vajat, por- és vanília cukrot, növényi tejet egy habverő segítségével, majd tegyük egy órára a hűtőbe.
2. Keverjük össze az almarostot, zablisztet, zabpelyhet, sütőport, lenmagot és fahéjat egy nagy tálban.
3. Reszeljük le az almát, majd adjuk hozzá az olvasztott vajjal és növényi tejjel együtt azabos keverékhez.
4. Édesítsük juharsziruppal vagy nádcukorral, azonban tartsuk szem előtt, hogy a töltelék elég édes lesz, így ez a lépés akár ki is maradhat.
5. Miután alaposan összegyűrtuk, formáljunk belőle kis golyókat, helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe, majd lapítsuk szét a tenyerünkkel.
6. Süssük 180 fokon 8-10 percig, majd hagyjuk kihűlni, mielőtt megtöltenénk.