Hot cross buns
Célkersztben a zsömlék! Most egy édes verzióval készültünk Nektek a hétvégére. Reggelire vagy uzsonnára is könnyedén elkészíthetitek!
Hozzávalók (8 db-hoz)
• 5-6 ek. BiOrganik rizsszirup
• 3 csésze (400 g) búzaliszt
• 20 g friss élesztő
• 2,5 dl növényi tej
• 60 g vegán vaj/margarin
• 6-8 db BiOrganik aszalt datolya
• 1/2 bio citrom leve és héja
• 1 tk. vanília aroma
• 1,5 tk. fahéj
• 1/2 tk. szerecsendió
a tetejére:
• 4 ek. porcukor
• 1 ek. növényi tej
1. Futtassuk fel az élesztőt 1 dl langyos növényi tejben.
2. Mérjük ki a lisztet egy nagy tálban, majd adjuk hozzá a citromot, vanília cukrot, fahéjat és szerecsendiót.
3. Ezt követően keverjük hozzá a rizsszirupot, az olvasztott vajat, majd a felfuttatott élesztőt és a maradék növényi tejet.
4. Gyúrjuk össze a tésztát alaposan, majd tegyük félre egy órára kelni.
5. Melegítsük elő a sütőt 160 fokra és daraboljuk fel az aszalt datolyát.
6. Ha a tészta megkelt, adjuk hozzá a datolyát és osszuk 8-9 egyenlő darabra.
7. Gyúrjunk belőle gombócokat, és helyezzük el egyenletesen a sütőpapírral bélelt tepsibe.
8. Takarjuk le őket és hagyjuk további fél órán át kelni.
9. Keverjünk össze 1 ek. rizsszirupot egy kevés növényi tejjel, és kenjük meg vele a tészta tetejét.
10. Süssük 180 fokon kb. 25 percig (ha a tetejük túl gyorsan barnul, takarjuk le alufóliával vagy sütőpapírral)
11. A díszítéshez keverjük össze a porcukrot és a növényi tejet, majd töltsük a habzsákba (vagy kivágott sarkú zacskóba) és keszítsünk el a kereszteket a sütemény tetejére.