Gluténmentes "mézeskalács"
Egy klasszikus karácsonyi receptet ajánlunk Nektek, gluténmentes verzióban. A karácsonyfára is akaszthatjátok díszként, de a sütisdobozt is megtömhetitek vele.
Hozzávalók:
• 2 ek. Biorganik útifűmaghéj
• 1 csésze (kb. 140g) Naturmind zabpehelyliszt
• 1 csésze (kb. 130g) Naturmind mandulaliszt
• 1,5 ek. őrölt lenmag
• 1/2 csésze (kb. 75g) Alsan bio vegán margarin, olvasztva
• 2/3 csésze (kb. 160 ml) növényi tej
• 1/2 ek. fahéj
• 3/4 tk. reszelt gyömbér
• 1/4 tk. őrölt szegfűszeg
• 1 tk. vaníliás cukor
• 1/4 tk. szerecsendió
• 1 tk. sütőpor
• 1/3 csésze nádcukor
• rizsszirup ízlés szerint
• egy csipet só
a cukormázhoz:
• 50g porcukor
• 1 tk. kukoricakeményítő
• 2 tk. növényi tej
Elkészítés:
1. Készítsük el a "lentojást" az őrölt lenmag növényi tejbe való beáztatásával, és tegyük félre 5-8 percre, hogy kocsonyássá váljon.
2. Keverjük össze a liszteket, az útifűmaghéjjat, a fűszereket, a nádcukrot, illetve a sütőport egy nagy tálban.
3. Adjuk hozzá az olvasztott margarint, a lentojást, a reszelt gyömbért és a rizsszirupot, majd gyúrjuk össze alaposan.
3. Nyújtsuk ki a tésztát lisztezett felületen kb. fél cm vasagságúra, majd szaggassuk ki a mézeskalács formák segítségével.
4. Helyezzük őket egy nagy, sütőpapírral bélelt tepsibe, és süssük 180 fokon kb. 10 percig.
5. A cukros díszítéshez keverjük össze a porcukrot, a kukoricakeményítőt és a növényi tejet ügyelve arra, hogy csomómentes legyen.
6. Töltsük a habzsákba, díszítés előtt azonban várjuk meg, míg a "mézeskalácsok" teljesen kihűnek.